latinica  ћирилица
29/05/2015 |  15:14 | Аутор: СРНА

Пуштена у рад ХЕ "Месићи-Нова" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Електродистрибуције из Пала Љубомир Мрда свечано су данас у Месићима, код Рогатице, пустили у рад новоизграђену ХЕ "Месићи-Нова", пројекат вриједан 10 милиона КМ.
Додик отворио ХЕ "Месићи - Нова" - Фото: СРНА
Додик отворио ХЕ "Месићи - Нова"Фото: СРНА

- Власт се мјери по ономе што остави иза себе. Ово је доказ да смо властитим средствима доказали способност и знање да градимо капиталне објекте и постројења, који имају трајну вриједност и који ће дуго бити од користи грађанима Српске - поручио је Додик на церемонији отварања ове хидроелектране.

Ријеч је о најсавременијој хидроелектрани проточно-деривационог типа у региону, чија је производња из обновљивог извора енергије и која ће моћи успјешно да ради наредних 70 година.

- Хидроелектрана је резултат наше памети, врхунског знања инжењера и стручњака различитих профила, те вишегодишњег заједничког залагања свих запослених и Управе Електродистрибуције Пале, који су посљедњих година настојали да створе претпоставке за озбиљнији развојни искорак предузећа и обезбиједе његову дугорочну стабилност - рекао је Мрда.

Хидроелектрана "Месићи-Нова" има инсталисану снагу пет мегавата и пројектовану годишњу производњу 24 гигават-часа електричне енергије.

Свечано пиштање у рад ХЕ "Месићи - Нова"

То је најсавременија хидроелектрана увезаних технолошких цјелина, са улазном грађевином и доводним тунелом протицајног профила 4,9 метара квадратних, који омогућава проток 12 метара кубних воде у секунди, цјевоводом под притиском и машинском зградом у којој се налазе три агрегата са "францис" турбинама вертикалног типа и припадајућом електро-машинском опремом.

Ово постројење потпуно је аутоматизовано и посједује централни "скада" систем надзора и управљања, који омогућава даљински мониторинг, управљање и планирање производње, што је свјетски стандард у овој области.

Посматрано са економског аспекта, изградња овог објекта донијеће Електродистрибуцији Пале годишњи приход већи од три милиона КМ, што је изузетан потенцијал за ново инвестирање и запошљавање.