latinica  ћирилица
29/05/2015 |  15:30 | Аутор: СРНА

Анкара оптужена за слање оружја џихадистима

Турски лист "Чумхуријет" објавио је данас снимке на којима је, наводно, приказано како припадници турске обавјештајне службе транспортују оружје за побуњенике у Сирији.

Турске власти раније су одбациле оптужбе да наоружавају побуњенике и тврде да десетине тужилаца, војника и безбједносних званичника који претресају камионе желе да оборе турску администрацију.

На снимцима објављеним на веб сајту "Чумхуријета" приказани су инспектори како прегледају металну кутију под надзором безбједносних званичника и једног тужиоца.

Званичници прво отварају картонске кутије са ознаком "лако ломљиво" и њима проналазе антибиотике. Испод тих кутија проналазе десетине минобацачких граната.

Снимак је направила анонимна особа која стоји са стране.

Лист је пренио да је оружје руског поријекла и да је испручено из бивших совјетских република.

"Чумхуријет" тврди да су камиони превезли 1.000 минобацачких граната, 80.000 комада муниције за лако и тешко наоружање и стотине ракетних бацача.

Тужилаштво из Истанбула одмах је покренуло истрагу о листу по оптужбама за "тероризам", пренио је на свом веб сајту лист "Радикал".

Власти су раније саопштиле да камиони превозе хуманитарну помоћ за заједницу Туркмена у Сирији. Предсједник Тајип Ердоган изјавио је да је пресретање ових камиона "издаја".