latinica  ћирилица
29/05/2015 |  15:53 | Аутор: СРНА

Шојбле: Позитивне оцјене из Атине нису реалне

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је данас да процјене Атине о томе да је Грчка на ивици постизања договора са својим кредиторима немају упориште у стварном стању преговора.

"Позитивни извјештаји који долазе из Атине у не огледају се у потпуности у стању преговора", казао је Шојбле током затвореног састанка министара финансија Г7 и гувернера централних банака у Дрездену.

Послије скоро четири мјесеца преговора између кредитора из Међународног монетарног фонда, ЕУ и Европске централне банке, Атина је скоро остала без новца и неопходан јој је договор којим би била ослобођена посљедња транша финансијске помоћи вриједна 7,2 милијарде евра.

Грчка Влада слала је различите поруке о томе да је договор близу, чак је сугерисано да би могао бити постигнут до недјеље, 31. маја.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је данас грчким медијима да је договор близу, али да је према споразуму из фебруара "програм финансијске помоћи продужен до 30.јуна" и да је "то датум до којег треба доћи до договора".