latinica  ћирилица
31/05/2015 |  12:37 | Аутор: klix.ba

Намирнице које жене требају конзумирати у трудноћи за нормалан развој дјетета

Током трудноће је изузетно важно водити здрав живот, а први фактор је здрава исхрана и уношење храњивих материја које су потребне мајци, али и дјетету у његовом најважнијем стадију развоја.

Квалитетна исхрана је веома битна, но, то не треба искористити као изговор за претјерано уношење хране. Оправдање "једем за двоје" није добро ни за мајку ни за дијете. Умјесто тога, потребно је послушати савјете експерата, који кажу да мајка у трудноћи треба уносити тек 300 калорија више него иначе. Многе жене се жале на губитак апетита у првом тромјесечју трудноће, а узрок томе су јутање мучнине и вртоглавице.

Здрава исхрана значи уношење свјежег воћа и поврћа. Труднице требају редовно јести немасно месо, рибу и месо перади. Колико год да је привлачна брза храна, те потребе се морају контролисати. Брза храна садржи празне калорије, а труднице ће дефинитивно зажалити ако је буду прекомјерно конзумирале. Понекад си могу приуштити тај ужитак, али граница мора постојати.

Трудницама се препоручује храна богата влакнима, пахуљице и интегрални хљеб. Од љекара требају тражити и витаминске суплементе, чиме се осигурава дневно потребна количина витамина и минерала. На тај начин ће беба добити све храњиве састојке круцијалне у тој фази.

Калциј и жељезо су важни за труднице, тако да требају уносити и храну која их садржи, а то су шпинат, немасно месо и грах.

Изузетно важан је и витамин Ц, који се налази у наранџама, папаји, брокулама, парадајзу, јагодама и слично.

Фолна киселина је такођер потребна, а налази се у поврћу с тамнозеленим лишћем, као и у махунаркама.

У исхрану се мора укључити Витамин А, најмање четири пута седмилно. Он се налази у мркви, шпинату, марелици и слатком кромпиру.