latinica  ћирилица
03/06/2015 |  14:49 | Аутор: Независне

Сарадник Хилари Клинтон преговарао са породицом Караџића

Коди Шерер, близак сарадник Хилари Клинтон, која има најизгледније шансе да наредне године буде кандидат демократа за предсједника САД, преговарао је 1995. године са породицом Радована Караџића о смањењу казне за ратне злочине ако се добровољно преда.
Хилари Клинтон - Фото: AP
Хилари КлинтонФото: AP

Ово у свом јучерашњем броју наводи њујоршки конзервативни републикански магазин "Нешнал Ривју".

Према писању овог листа, Шерер се Караџићевој породици лажно представио као "амерички дипломата" који има овлаштење да преговара у име администрације Била Клинтона.

"Шерер је Караџићевима рекао да је на директној вези не само са својим зетом Стробом Талботом, који је био замјеник државног секретара, него и са тадашњим државним секретаром Медлин Олбрајт, па чак и са самим предсједником Клинтоном", наводи лист, подсјећајући да је Караџић већ био оптужен за масовна убиства Бошњака, геноцид у Сребреници и ратне злочине.

"Нешнал Ривју" даље пише да се том темом раније бавио и "Вол Стрит Журнал", који је 1999. године ступио у контакт са Караџићевом породицом. Они су "Журналу", наводно, рекли да им је Шерер рекао да, ако покаже "његовим пријатељима" да је Караџић спреман започети озбиљне преговоре, неће се десити војна акција за његово хапшење.

"Послије је о цијелом случају спроведена и истрага у Стејт департменту, која је показала да су Срби Шереру платили 25.000 долара за тај посао, мада су сами Срби касније тврдили да су му платили много више", пише "Нешнал Ривју".

Такође, како се наводи, америчка влада није одобрила ове Шерерове планове, али је Талбот био упознат с њима барем годину дана прије него што је Стејт департмент затражио да прекине.

"Талбот се одлучио да му саопшти да прекине тек када је сазнао да је Шерер српским контактима давао нетачне информације да САД подржавају подјелу БиХ, а не зато што је преговарао са српским војсковођом оптуженим за геноцид", наводи лист.

Иначе, током објављивања серије текстова "Независних" о декласификованим документима ЦИА писали смо и о свједочанству и Џона Ганона, замјеника директора ЦИА, пред Одбором за безбједност америчког Конгреса 23. јула 1996. године.

"Након мисије Ричарда Холбрука прошле седмице, Караџић је 19. јула најавио да ће напустити позиције предсједника странке и власти и престати са јавним појављивањима. Са 22. јулом, од 19. јула ниједан медиј више није извјештавао о Караџићу", наводи се у документу.