latinica  ћирилица
06/06/2015 |  21:54 | Аутор: СРНА

Пјесничке вечери на Вишеградској стази

У оквиру манифестације Вишеградска стаза, пјесничке вечери одржане су на Бикавцу и у порти манастира Добрун.
Вишеград - пјесничко вече - Фото: СРНА
Вишеград - пјесничко вечеФото: СРНА

Предсједник Друштва љубитеља писане ријечи Мост, Славко Хелета, рекао је да књижевни ствараоци из Вишеграда, другу годину, у настојању да оплемене неке додатне просторе, одржавају пјесничко вече на простору обновљеног хладњака на Бикавцу.

- Овај хладњак је подигнут прије више од 100 година, а ми смо жељели тај простор да оживимо, јер је управо на овом мјесту, чувени композитор Драгиша Недовић добио инспирацију и написао изузетне пјесме, међу којима и пјесму "У лијепом старом граду Вишеграду" - навео је Хелета.

Он је додао да ово друштво жели да се простор на Бикавцу још више уреди, да се направи мали амфитеатар на којем би се могле одржавати вечери културе.

У порти манастира Добрун одржано је традиционално пјесничко вече на којем су своје стихове говорили Александра Чворовић, Милица Бакрач, Слободан Ристовић, Горан Врачар и Новица Телебак.

Књижевница Александра Чворовић из Бањалуке каже да је захвална што постоје оваква дружења за пјеснике.

- Издала сам шест књига, добитник сам двије награде, а у Вишеграду сам читала стихове из својих књига и то је прилика да се људи у овом крају упознају са мојом поезијом - рекла је Чворовићева.

Пјесник Слободан Ристовић из Ужица истакао је да је Вишеградска стаза важна за писменост и језик, јер годинама покушава да одбрани ријеч и слово од њене пропасти која је видна.

- Према Андрићу, поштовање исказујемо тако што чувамо оно што имамо, треба бити достојан слова и ријечи, ако то изгубимо изгубићемо и Андрића - закључио је Ристовић.

Овогодишња Стаза биће завршена сутра монодрамом "Последња шанса", Фави театра из Београда.