latinica  ћирилица
07/06/2015 |  10:16 | Аутор: СРНА

Владика Лаврентије: Јасеновац камен-спотицања за долазак папе у Србију

Епископ шабачки Лаврентије сматра да посјета папе Фрање Србији није само црквено и вјерско, већ прије свега државничко питање, али да велики камен-спотицања представљају Јасеновац и друга бројна стратишта из Другог свјетског рата.

То би била "со на живу рану" стотине хиљада хришћанских православних породица, чији су преци и бројни сродници звјерски мучени и завршили животе у јасеновачком паклу, рекао је владика Лаврентије.

Наводећи да је посјета папе Србији и ствар државе, владика Лаврентије је напоменуо да је папа шеф Ватикана, државе која у свијету, а посебно на утицајном Западу, ужива велики углед и кредибилитет.

"Годинама се ради на успостављању општег консензуса да би ова посјета била реализована", рекао је владика шабачки за "Вечерње новости".

Он је подсјетио да је Сабор Српске православне цркве ове године формирао комисију састављену од угледних и компетентних епископа, која ће се са највећом одговорношћу бавити овим питањем.

"Сигуран сам да ће та комисија израдити најбоље препоруке и приједлоге Сабору за рјешење овог питања", рекао је владика Лаврентије, који је члан Синода СПЦ.

Он је за посјету папе Фрање Сарајеву рекао да она свједочи о великом степену вјерске слободе на овим просторима и омогућава међурелигијски дијалог, који ће допринијети смањивању напетости и тензија, како на вјерској, тако и на националној основи.

"Папа је дошао са поруком `Мир свима`, која је централни богослужбени и литургијски рефрен свих хришћанских конфесија, али и свих других религија свијета. Мир је данас, више него икад, потребан нашој планети, гдје немири кључају као вулкани ", истакао је владика Лаврентије.

Према његовим ријечима, неспокојство и неизвјесност увукли су се у свако људско срце, што "драматично узнемирава и застрашује савременог човјека који на свом бићу још носи живе ране које су створили ратови и револуције, логори и казамати, бомбардовања и разарања".

"Посјета поглавара Римокатоличке цркве Сарајеву је прошла у најбољем реду и она је мање-више од обостране користи", рекао је владика шабачки, наводећи да су сви словенски балкански народи, без обзира на вјерску или националну припадност, познати широм свијета по гостољубивости и срдачном госторпимству.