latinica  ћирилица
07/06/2015 |  19:02 | Аутор: СРНА

Мраковица- Симпозијум медицинских сестара

Медицинске сестре чине највећу групу здравствених радника и добро образована и мотивисана медицинска сестра побошљава исход лијечења пацијената - један је од главних закључака 13. симпозијума медицинских сестара, техничара и бабица, који је данас завршен на Мраковици.
Приједор - симпозијум медицинских сестара - Фото: СРНА
Приједор - симпозијум медицинских сестараФото: СРНА

Координатор за сестринство и породиљство Републике Српске Живана Вуковић-Костић потврдила је да је један од важних закључака и да је неопходно урадити стандардизацију конкретног образовања медицинских сестара, планирати сестринску радну снагу и онемогућити брзе преквалификације и угрожавање сестринске професије.

"Пуно има школа гдје се врши таква преквалификација чиме се ти људи неадекватно образују, са мањим фондом сати и мање практичне наставе улазе у систем и запошљавају се. То је, не само проблем за медицинске сестре које су прошле редовно образовање, већ и за пацијенте којима оне пружају услуге", истакла је Костићева.

Она је додала да су 163 учесника учесници овог симпозијума били једногласни и у оцјени да је потребно законом уредити сестринску професију и формирати комору медицинских сестара.

"Потребно је промовисати ову професију у складу са промјенама у свијету и могућностима које се нама нуде, а образовање ускладити са директивама Европске уније", рекла је Костићева.

Општа оцјена је да су медицинске сестре снага која носи промјене, за шта је потребно успоставити њихово боље синдикално представљање код послодаваца и креатора закона.

Симпозијум медицинских сестара, техничара и бабица са међународним учешћем, који је отворен 4. јуна на Мраковици, одржан је под мотом "Не можете имати боље сутра, ако цијело вријеме размишљате о јуче" са циљем унапређење положаја медицинских сестара и бабица у Републици Српској и достизања европских стандарда у овој области.

На симпозијуму који је окупио бројне стручњаке из сестринства и све оне који се директно или индиректно баве сестринском његом из Норвешке, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Макединије, Федерације БиХ и Републике Српске, презентована су 72 стручна рада.

Централна тема овог симпозијума била је "Тајна успјешне комуникације и утицаја", а усвојени закључци ће бити упућени надлежним институцијама које треба да нађу начина да они закључци буду и реализовани.

Организатор симпозијума било је Удружење медицинских сестара, техничара и бабица, а покровитељ Министарство здравља и социјалне заштите.

Удружење медицинских сестара техничара и бабица Републике Српске је активирало свој рад 1998. године, а у свом саставу има 15 активних секција, чији је циљ да се баве едукацијом медицинских сестара, бабица и техничара.