latinica  ћирилица
10/06/2015 |  13:28 | Аутор: Агенције

Упозорења на рекламама газираних пића

Власти Сан Франциска су ове седмице затражиле да се на рекламама газираних пића налази упозорење да њихово конзумирање може довести до гојазности, дијабетеса и других здравствених проблема.

На рекламама за газирана пића од сада ће стајати и етикета с овим текстом: "Упозорење: Конзумирање пића са доданим шећером може довести до гојазности, дијабетеса и пропадања зуба. Ово је порука града и округа Сан Франциско."

Упозорење ће се односити на сва газирана пића са шећером, за разлику од оних са умјетним заслађивачима.

Упозорења ће бити на свим рекламама газираних пића - на билбордима, на такси и аутобуским станицама, у веб медијима, новинама и на Интернету.

- Ово нису само безазлени производи који су укусни. Ови производи су лоши за људе и морамо нешто подузети по том питану - каже надређени Скот Венер.

Једна обична лименка кока коле садржи 140 калорија, од чега су све шећери. Лименка садржи 39 грама доданог шећера, што је око девет супених кашика. Једна кашика садржи око 16 калорија.

Вјерује се како је Сан Франциско први амерички град који је покренуо ову иницијативу и чека се одобрење.

Како наводе из градског вијећа, текући шећер је "нови дуван". Око 32 одсто дјеце и тинејџера у Сан Франциску је гојазно, показују резултати недавне студије.