latinica  ћирилица
11/06/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Билећа- Отворена фабрика Хенкел-цересит (ВИДЕО)

У Билећи је данас отворена фабрика Хенкел -цересит, у којој је запослено 30 радника, с тенденцијом отварања нових радних мјеста.
Билећа - отворена фабрика "Хенкел-цересит) - Фото: СРНА
Билећа - отворена фабрика "Хенкел-цересит)Фото: СРНА

У фабрици, на површини од 6.000 метара квадратних, чија је инвестиција вриједна девет милиона евра, производиће се грађевински прашкасти производи на бази цемента за лијепљење плочица и термоизолацију објекта - висококвалитетни производи по којима је компанија позната широм свијета.

Радови на објекту почели су прошле године и извођени су у складу са најмодернијим техничким, технолошким и еколошким стандардима.

Генерални директор "енкел БиХ Предраг Армуш рекао је да ће капацитет производње на годишњем нивоу бити 60.000 тона производа.

- Осим на тржиште БиХ, наши производи ће бити пласирани и у Хрватској, Албанији и Црној Гори - навео је Армуш и додао да је један од пресудних фактора за отварање фабрике у Билећи била изванредна географска позиција за снабдијевање региона.

Он је истакао да је за избор локације од великог значаја близина добављача сировине мљевеног калцијум-карбоната, који се налази у Билећи, а са којим ће фабрика бити у директној вези.

У Хенкелу истичу, да нема бојазни да ће фабрика угрозити животну средину и да не постоје никакве отпадне воде из технолошког процеса, јер је ријеч о потпуно затвореном производном систему.

Директор Хенкела за југоисточну Европу Волфганг Цетл рекао је да је отварање ове фабрике велики корак за БиХ у економском смислу.

- Веома смо поносни што отварамо нову фабрику Хенкел у Билећи, као дио наше стратегије да задржимо водећу позицију у југоисточној Европи. Из ове фабрике снабдијеваћемо домаће и околна тржишта - каже Цетл.

Руководилац економског одјељења њемачке Амбасаде у БиХ Вернер Франк оцијенио је да су економски односи између Њемачке и БиХ добри, те изразио наду да ће ова инвестиција бити подстицај за улагање и другим њемачким инвеститорима.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић каже да је од великог значаја за ову малу херцеговачку општину такав пројекат чијом реализацијом је омогућено запослење већег броја радника.

- Надамо се да ће доласком Хенкела ова локална заједница привредно оживјети, те да ће и други инвеститори наћи интерес да улажу на овим просторима - рекао је Алексић.

Отварању фабрике присуствовали су и директор Агенције за промоцију страних инвестиција у БиХ Јелица Грујић, те пословни партнери и представници привредног живота Херцеговине.