latinica  ћирилица
12/06/2015 |  18:17 | Аутор: РТРС

РС: Дијализатори опасни по здравље и живот пацијената? (ВИДЕО)

Да ли су дијализатори који се користе у Републици Српској опасни по здравље и живот пацијената? Обавјештење Агенцији за лијекове БиХ стигло је половином марта. Наводе да је произвођач Фрезенијус из Њемачке, у својој земљи примијетио повећан број случајева реакације пацијената приликом употребе дијализатора који производе, јер у њиховом саставу имају бисфенол А.

Дијализаторе овог произвођача користи и девет центара за хемодијализу у Републици Српској које води Фрезенијус и који су дио јавно-приватног партнерства. 

Иако је Удружење дијализираних Српске, обавјештење о могућим нус појавама приликом коришћења дијализатора произвођача Фрезенијус незванично добило почетком марта од колега из Србије, о том проблему, кажу, нису раније говорили јер нису хтјели дизати панику. Александар Радун, који неколико пута током седмице иде на дијализу, каже да су од Фрезенијуса из Републике Српске тражили одмах одговор.

- Знамо да су сви упознати, да је свима стигао допис из њихове управе и да сви морају обратити пажњу на то да прате пацијенте и виде нус појаве. Тада пацијенти морају бити скинути са тих дијализатора, али нажалост они не желе да са нама о томе причају, рекао је Александар Радун, секретар Удружења дијализираних РС.

Фонд здравственог осигурања реаговао је на информацију о дијализаторима да се не сервисирају редовно, који су добили од Удружења пацијената. Тражили су одговор од представништва Фрезенијус у Републици Српској, што и јесте њихова обавеза као партнерске стране. Фрезенијус одговара да то није истина и да је сервисирање редовно. На мејл адресу Телевизије Републике Српске такође је стигао одговор Фрезенијуса да није било пријава нежељених дејстава од пацијената.

Спорни састојак дијализатора је бисфенол А, који се користи за добијање пластике, могу га садржавати и пластичне боце, као и неки стоматолошки материјали и никада се не зна како се може понашати у тијелу корисника, појашњавају у Агенцији за лијекове.

- Разматрајући препоруку Европске комисије и извјештаје добијене од заступника произвођача дијализних апарата, Агенција за лијекове и медицинска средства је става да се на тржишту БиХ налазе дијализатори који су безбједни и сигурни за употребу. А све то потврђује и чињеница да није било пријаве нежељених ефеката од стране здравствених радника и пацијента у БиХ, истичу се у саопштењу.

Зато апел од стране Агенције за лијекове свима који раде са медицинским средствима да прате и пријављују њихове евентулане нежељене појаве по пацијенте.