latinica  ћирилица
15/06/2015 |  12:28 | Аутор: Б92

Креативност повећава ризик развоја менталних болести?

Студија је обухватила испитивање 86.000 Исланђана како би се утврдиле генетске варијације које дуплирају ризик развоја шизофреније и утростручују ризик биполарног поремећаја.

На чак 17 одсто испитаника који припадају неком умјетничком друштву забиљежен је пораст ових генетских варијација за разлику од оних који не припадају свијету умјетности.

Особе које се баве креативном умјетношћу, као што су писци и сликари, у просјеку имају 25 одсто веће шансе да буду носиоци варијација гена него пољопривредници, продавци и други радници.

Коаутор ове студије, Кари Стефансон је изјавио да би неко био креативан, мора да размишља другачије, а умјетници јесу другачији и често их ословљавају чудним и лудим особама.

Овој теорији су се супротставили психолози са Универзитета у Пенсилванији уз аргументе да и неко ко се бави правом, дакле друштвеном науком која нема везе са умјетношћу, може такође да буде и изврстан музичар, што доказује да је премиса овакве студије “научно шупља“.

Један психијатар са Харварда, који је интервјуисао 45 добитника Нобелове награде (од којих ниједан није имао знаке менталних болести) се слаже са колегама из Пенсилваније и додаје да скоро све менталне болнице користе умјетничку терапију те да она може само да побољша ментално здравље.