latinica  ћирилица
18/06/2015 |  10:37 | Аутор: Вечерње новости

Како се заштитити од комараца?

Привлаче их дезодоранси и други козметички препарати, а треба избјегавати и ношење тамне одјеће. Не дозволите дјеци да се чешу, јер може доћи до инфекције.

Са топлим временом, стигли су нам и комарци, који често могу да направе велике проблеме. Чак и ако се на вријеме униште легла, немогуће их је потпуно уклонити, па је опрез, превентива и коришћење одговарајућих препарата, неопходно оружје у борби против упорних крвопија.

Комарце највише привлачи мирис коже, температура и влажност. Зато нападају одређене дијелове тијела као што су глава и ноге, што има везе с знојењем. Примамљиви су им и дезодоранси и мириси других козметичких и хигијенских средстава. Треба избјегавати и ношење тамне, нарочито црне одјеће, јер апсорбује више топлоте. Занимљиво је да је покушај да комарца отерате руком безуспјешан, јер га то, напротив, привлачи.

У сваком случају, превенција је најбоља заштита. Савјетује се да уколоните сву стајаћу воду из дворишта и све што може да послужи као мјесто за размножавање ових крвопија.

- Комараца највише има поред свих врста вода, као и у предјелима са густом вегетацијом. Зато избјегавајте дужи боравак на таквим мјестима у сумрак и зору, а ако је то немогуће, онда треба бити адекватно обучен, а на откривене дијелове тијела треба да буде нанијето неко средство за одбијање инсеката. На прозорима и спољним вратима ставите мреже, а од помоћи је и коришћење средства против инсеката за просторије. Они који путују у осјетљива подручја би требало да набаве и мреже за кревете - савјетује др Жељко Јадранин, са Института за епидемиологију Сектора за превентивну медицину ВМА.

Супстанце које испушта комарац приликом уједа изазивају свраб, оток и црвенило на кожи. Потребно је неколико дана за заљечење. Избјегавајте чешање јер може доћи до инфекције. Најгоре пролазе алергични, код којих већ послије неколико минута настаје бурна реакција - осип, велики оток, чак и гушење. На мјесто уједа треба ставити хладну облогу. Ако је свраб јак намажите кортикостероидну маст и узмите антихистаминик.

Дјеца су посебно осјетљива и раздражљива због уједа инсеката, нарочито ако је ријеч о великом броју осипа. Алергијску реакцију препознаћете по црвенилу и отоку на мјесту убода, израженом сврабу. Препоручује се да малишану дате сируп антихистаминика ("кларитин", "пресинг"), али и да обратите пажњу да ли се чеше. За ублажавање тегоба од уједа, препоручују се масти на биљној бази.

Пет начина борбе

- Затварајте врата и прозоре прије сумрака или угасите свјетла

- Поставите заштитне мреже на прозоре, засадите у башти или на тераси босиљак, јер комарци не подносе његов мирис

- Уносите мању количину шећера у исхрани

- Користите природне ароме као што су мириси бијелог лука, јабуковог сирћета, али и етеричних уља лаванде, еукалиптуса, кедра, чемпреса, руже...

- Проспите воду из сваког предмета у дворишту или на тераси.

Препорука је да се на путовања, ако се иде у области гдје има пуно комараца, понесе адекватна одећа свијетлих боја, средства против инсеката за тијело и просторије. У приручној апотеци имајте и неко од средстава за сузбијање свраба, ако бурно реагујете на убод. Прије употребе обавезно прочитајте упутство за употребу, јер послије појединих крема из ове групе морате избјегавати сунчање - опомиње др Жељко Јадранин.