latinica  ћирилица
21/06/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Додик: Москва ће спријечити усвајање резолуције о Сребреници (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик добио је потврду руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова да је британску резолуција о Сребреници неприхватљива и да никада неће имати подршку Русије. Додик каже да Руси сматрају да та резолуција неће бити ни стављена на дневни ред у Савјету безбједности, а ако буде таквих покушаја, Москва ће то спријечити.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Нацрт резолуције о Сребреници у којој се минимизирају српске жртве, а одаје почаст некима другима кроз покушаје да се српски народ учини геноцидним, још су једна од потврда да се и даље покушавају смањити надлежности Српске ради уништавања њеног политичког значаја, каже предсједник Српске Милорад Додик.

И од руских званичника је, истиче, чуо исти став. Москву вријеђа то што се ни не помињу српске жртве ни злочини над Србима, а да је руски став такав јер та држава има однос према међународном праву.

"Драго ми је да је током те посјете Лавров потврдио однос према Српској, какав је био и раније, а поготово то што је британску резолуцију о Сребреници оцијенио антисрпском. То није договорена резолуција и да никада неће имати подршку Русије. Руси сматрају да та резолуција неће бити ни стављена на дневни ред у Савјету безбједности, а ако буде таквих покушаја, Москва ће то спријечити”, истакао је Додик.

Да Српска није сама , након састанка са предсједником Додиком, потврдио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Овај нацрт резолуције је направљен апсолутно на антисрпски начин, и он некоректно представља укључујући наравно и са правне тачке гледишта, као оно што се уствари десило у Сребреници тако некоректно представља оно што је већ добило своју оцјену у току разматрања у Савјету безбједности УН-а", рекао је Лавров.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, посјету предсједника Додика Русији, оцијенио је изузетно важном, јер је за вријеме спекулација о односу Русије према Српкој и Србији, дошла званична потврда да руска политика остаје у знаку подршке Републици Српској и Србији.

"Много је значајан и став Русије да је резолуција о Сребреници неприхватљива зато што је тај документ нека врста клопке, не само за Републику Српску, већ и Србију", каже Кесић.

Када би резолуцију изгласао Савјет безбједности УН-а, била би обавезујућа за све њене чланице. Зато је руска порука о неприхватљивости резолуције значајна, оцјењују аналитичари.