latinica  ћирилица
23/06/2015 |  16:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Алкохол штетан већ у најранијој фази трудноће

Унос алкохола током трудноће штети дјетету на многе начине па тако, на примјер, може, да узрокује потешкоће у учењу и различите тјелесне аномалије.
Трудница - Фото: илустрација
ТрудницаФото: илустрација

Тачан механизам на који алкохол омета ембрионални и фетални развој није потпуно познат и зато су у новом истраживању на мишевима, фински научници испитали епигенетске промјене које прате изложеност алкохолу током раних фаза трудноће.

Иначе, епигенетске промјене односе се на све промјене у функцији гена које нису посљедица измјене самих гена, већ бројних фактора који те гене могу „укључити“ и „искључити“, пише часопис Plos One, а преноси Танјуг.

Највише је испитан утицај на хипокампус, дио мозга укључен у процесе памћења и учења.

Познато је да је хипокампус посебно осјетљив на алкохол, а унос алкохола током ране скотности мишица је показао утицај на епигенетске промхене и промхене у функцији гена у хипокампусу потомака послије рођења.

Сличан утицај алкохол је показао и на функцију гена у коштаној сржи и у њушном епителу слузокоже носне шупљине.

Истраживачи су такође закључили да унос алкохола већ од најранијих фаза трудноће може да узрокује трајне негативне епигенетске промјене и то већ у прве три до четири седмице од зачећа, када многе жене нису ни свијесне да су трудне.