latinica  ћирилица
24/06/2015 |  21:46 | Аутор: Вечерње новости

Уске фармерке опасне по здравље

Дуже чучање у уским фармеркама може да угрози ваше здравље, упозорили су аустралијски љекари.

Дуже чучање у уским фармеркама може да угрози ваше здравље, упозорили су аустралијски љекари пошто су се суочили са случајем жене која је привремено изгубила осјећај у ногама послије вишесатног чучања у уским фармеркама.

Жена (35) је морала да буде примљена у болницу пошто се онесвијестила након што је више сати у уским фармеркама помагала рођацима да се преселе и сатима је чучала и паковала ствари у плакаре.

О њеном случају извијестио је стручни британски Журнал неурологије, неурохирургије и психијатрије.

- Носила је уске "скини" фармерке и пожалила се да су јој како се дан одужио биле све уже и неудобније - наводи се у публикацији "journal of Neurology Neurosurgery and Psyhiatry".

Касније те вечери, није осјећала стопала и било јој је тешко да хода због чега се саплела и пала. Пошто није могла да устане, неколико сати је лежала на поду прије него што су је пронашли и пребацили у болницу.

Женине ноге су биле толико отечене да су љекари морали да исјеку фармерке да би их скинули, додаје се у извјештају.

Жена није могла да помјера чланке и прсте на ногама и изгубила је осјећај у поткољеницама и стопалима. Тек четири дана касније је могла релативно нормално да хода, преносе агенције.

Љекари болнице у Аделејду кажу да су фармерке у комбинацији са чучањем довеле до прекида дотока крви у мишиће. Истовремено, нерви у доњем дијелу ногу били су оштећени дуготрајним притиском због чега је изгубила контролу на покретима и осјећала утрнулост.

Др Томас Кимбер из Краљевске болнице у Аделејду каже да су оштећења шокирала љекаре, али да проблем можда лежи у томе што фармерке нису имале еластина.

Да је носила фармерке са еластином, оне не би у тој мјери притиснуле нерве и мишиће, рекао је Кимбер.