latinica  ћирилица
24/06/2015 |  21:55 | Аутор: Вечерње новости

Од вишка течности стопала као од олова

Током љетњих мјесеци често се јавља отицање ногу, нарочито код старијих. Проблем настаје у поткожном ткиву. Избјегавајте неудобну обућу, слану и зачињену храну.
Од вишка течности стопала као од олова - Фото: B92
Од вишка течности стопала као од оловаФото: B92

Током љетњих мјесеци многима отичу ноге, а ова тегоба је нарочито присутна код старијих. Оток је најчешће праћен субјективним осјећајем тежине, повремено и осјећајем жарења или "мравињања". Код здравих особа узрокован је појачаним задржавањем ткивне течности у поткожном ткиву, односно повећаном пропустљивошћу лимфних судова под дејством повишене спољне температуре.

- Љети се више путује, што често доводи до принудног боравка у неповољним условима - објашњава професор др Мирослав Марковић, васкуларни хирург Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије.

- Дуготрајно сједење у авиону, или чак стајање у возу и аутобусу, у комбинацији са ванредно топлим временским приликама или већ постојећим хроничним обољењима додатно поспјешује отицање доњих екстремитета. Отоци се најчешће јављају око стопала и доњих дијелова поткољеница и обично су симетрични и меки. Након престанка дјеловања неповољних фактора, обично се смањују или повлаче.У популацији млађих особа љетње отицање ногу нарочито се јавља код трудница, гојазних и код оних са проширеним венама. Пацијенти код којих је отицање ногу хроничног карактера и присутно је мање-више током цијеле године, као што су срчани и бубрежни пацијенти, обољели од малигних тумора и они са проблемима везаним за јетру, љети обично имају још израженије тегобе.

Ако не могу да се избјегну наведене ситуације, љекари савјетују ношење лагане и удобне обуће и узимање довољне количине течности. Током дужих путовања на сваких пар сати требало би правити паузу и прошетати неколико минута, или правити вјежбе које ангажују мишиће листа и стопала. Особе са проширеним венама и труднице требало би да носе еластичне чарапе или завој, уз претходну консултацију с љекаром. Посебну пажњу треба посветити хигијени ногу.

- Особе склоне отицању ногу у љетњим мјесецима требало би посебно да воде рачуна о исхрани - савјетује др Марковић.

- Слана, зачињена и запржена јела могу утицати на повећање отока. Наиме, повећан унос соли "везује" воду у међућелијском простору. Умјесто тога свјеже воће и поврће, лагана варива и салате са маслиновим уљем, лагани природни и воћни негазирани напици и хладни чајеви су много боље освјежење.

Знак погоршања болести

Трајање тегоба односно повећање отока и поред предузетих превентивних мјера код старијих особа најчешће указује на погоршање постојећих хроничних обољења. Нагла појава отока само једне ноге, без обзира на старост и опште стање може бити знак венске тромбозе. У оба случа најбоље је потражити помоћ одговарајућег љекара специјалисте - интернисте, односно васкуларног хирурга.