latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:17 | Аутор: Агенције

Зашто је кефир бољи од јогурта

Иако смо навикли на јогурт уз јутарње оброке, било би добро да га чешће замијените кефиром. А ево и зашто.
Кефир - Фото: илустрација
КефирФото: илустрација

Кефир је толико здрав напитак да га чак зову и “магично млијеко“. Прави се од козјег, крављег или овчијег млијека, које је помијешано са зрнима кефира и остављено да ферментира. Препун је пробиотика, здравих квасаца, витамина, минерала и храњивих састојака. Лако га конзумирају они људи који имају проблема са толеранцијом лактозе. Много је разлога због којих је кефир бољи од јогурта и зато би га требали, бар повремено замијенити овим напитком.

Шта су то кефирна зрнца?

Ријеч је о комбинацији квасца и посебних бактерија, измијешаних са разним протеинима, липидима и шећерима, од којих се формирају “кланови“ здравих бактерија у фементисаном млијеку и зато кефир има гушћу структуру. Кефир је врло старо пиће (вјерује се и више од 5000 година). Дошао је до нас путујући са Кавказа, преко Кине.

Зашто је кефир тако здрав?

Он има могућност да очисти наше тијело и пробавни тракт, елиминише лоше бактерије, побољша имуни систем, контролише дијабетес и нетолеранцију на лактозу. Врло је користан онима који желе да смршају, побољшају здравље коже и косе и да се заштите од разних гљивичних и вирусних инфекција.

За пробаву је много бољи, јер садржи здраве пробиотике, који могу да избаце лоше бактерије из цријева и помажу нам да боље прихватимо и обрадимо храну. Уз то, садржи дијетална влакна и спријечава појаву затвора.

Обољели од дијабетеса и они који не подносе лактозу требало би да редовно конзумирају кефир. Кефир садржи шећере, али и бактерије које “једу“ лактозу. Вишак шећера се избацује из организма прије него успије да изазове проблеме са шећером у крви. Они који конзумирају кефир требало би да имају на уму да овај напитак заиста чисти организам, па је могуће да мало чешће посјећујете тоалет.

Опште здравље

Пун је витамина Ц и добрих минерала и зато је одличан за јачање имунитета. Богат је и протеинима и јача метаболизам, али и побољшава зарастање рана и бржи опоравак. Нека га имају на уму и они који имају проблема са артериосклерозом или који су имали мождани или срчани удар. Кефир и за њих може бити врло користан.