latinica  ћирилица
29/06/2015 |  18:56 | Аутор: Агенције

Грозницу активира стрес

Симплекс вирус има 90 одсто особа, а само се код неких развије болест. До примарне инфекције вирусом најчешће долази већ у раном узрасту, између прве и пете године...
Херпес (Фото: Levent Konuk/Shutterstock) -
Херпес (Фото: Levent Konuk/Shutterstock)

 

ХЕРПЕС симплекс инфекција, у народу познатија као грозница, вирусна је инфекција коже и слузокоже која, кад се једном развије, може често да се понавља током живота. Херпес симплекс је веома заразан и преноси се пљувачком, а у организму га има 90 одсто становништва. Многи нису ни свесни да га имају, јер нису развили симптоме болести.

Послије примарне инфекције, 60 одсто људи су трајни носиоци вируса у латентном, "успаваном" облику. Тек кад имунитет значајно опадне, вирус се разбукти, а болест јавља у облику грознице.

Др Предраг Мајцан, дерматолог и начелник дерматовенерологије у КБЦ "Звездара", каже да је херпес симплекс инфекција изазвана вирусима из групе ДНА вируса који се налазе само у људском организму:

- До примарне инфекције вирусом најчешће долази већ у раном узрасту, између прве и пете године. Преноси се директним контактом са обољелом особом преко заражене коже, слузокоже или преко секрета. Вирус у организам улази кроз пукотину или раницу на кожи око уста.

Код ове болести постоје три фазе. Прва фаза је примоинфекција, први контакт са вирусом херпеса симплекса, када долази до појаве мехурића (везикула) на црвеној и отеченој кожи или слузокожи. Понекад је праћен боловима и отоком најближих лимфних жлезда и повишеном тјелесном температуром. Упални процес може да буде врло буран, а зависи од имунолошког система организма, као и од локализације (лице, уста, усна шупљина, око, генитални предио).

- Друга фаза је фаза латенције или примиривања, вирус је смјештен у нервним ћелијама и остаје притајен док се опет не активира - објашњава др Мајцан. - Трећа фаза је фаза рецидива када долази до понове активације вируса и појаве упалних промјена. Ова фаза је мање интензивна и краће траје него прва.

Фактори који најчешће провоцирају настанак поновног јављања инфекције су стрес, премор, интервенције на ганглијама, друге инфекције, претјерано сунчање и друга стања које доводе до пада имунитета.

Дужина трајања промјена по кожи и слузокожи, као и појава рецидива је индивидуална. Инфекција осим коже и видљиве слузокоже може да захвати и друге органе респираторног, гастроинтестиналног и урогениталног тракта.

- Терапија зависи од фазе болести, клиничке слике, дужине трајања болести, раширености промјена и узраста пацијента - каже др Мајцан. - У првој фази одраслим пацијентима се најчешће дају системски "ацикловир" пет до 10 дана, "валацикловир" или "фамцикловир", такође пет дана. У трећој фази, када су чести рецидиви, најчешће се даје "ацикловир" више мјесеци.

Локална терапија кремама зависи од локализације. Некада се локално дају и антибиотски лијекови, да не би дошло до бактеријске инфекције. Савјетује се избјегавање фактора које могу да провоцирају појаву рецидива, а препорука је здрав начин живота и исхране, као и што мање стреса.

 

ДВА ОБЛИКА ИНФЕКЦИЈЕ

Постоје два облика херпес симплекс инфекције: тип 1, који се најчеће јавља у предјелу лица (уста) и изнад струка, и тип 2 који се најчешће јавља у гениталном предјелу и испод струка.