latinica  ћирилица
30/06/2015 |  09:38 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Има помака али и спорних питања

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је запањујуће како у току једног те истог дана највиши функционери с нивоа БиХ различито коментаришу напредак на усаглашавању реформске агенде
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Младен Иванић тврди да нема помака у вези с реформском агендом, а, с друге стране, Денис Звиздић каже да након састанка у Теслићу не постоји ниједно спорно питање. Нетачна је и једна и друга тврдња. До помака јесте дошло, али недовољно да би се ишло на усвајање документа, јер спорних питања још има", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да за усвајање агенде нису испуњени ни предуслови, ни услови.

"Предуслов је ратификација споразума са Свјетском банком на основу чега Републици Српској припада више од 35 милиона КМ, а које су блокирали СДС и ПДП-НДП у Парламентарној скупштини БиХ. Од тога зависи да ли уопште вриједи разговарати и било шта договарати с тим људима који се налазе на власти у институцијама БиХ, и зато је то предуслов. А, услов је да се усагласимо о самом тексту документа агенде", појаснила је премијерка Српске.

Она је навела да не постоји сагласност ни о Писму намјере са ММФ-ом. "Наш осјећај је да намјера тог документа није да се постепено опорављамо након проведених мјера, напротив, да тонемо дубље у зависност од кредитирања. Стога је неопходно још усаглашавати ставове и о овом документу и видјети шта је реално да се проведе у наредном периоду, а да то заиста донесе напредак општег амбијента", поручила је Цвијановићева.