latinica  ћирилица
30/06/2015 |  10:05 | Аутор: СРНА

Бањалука: Субвенције за запошљавање и самозапошљавање

У Бањалуци је у току јавни позив за додјелу субвенција за запошљавање нових радника и самозапошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима у текућој години, који је отворен до 16. јула, а за који је из локалног буџета планирано 600.000 КМ за запошљавање и 250.000 КМ за самозапошљавање.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Захтјеве са потребном документацијом заинтересовани могу доставити поштом или лично у запечаћеним ковертама на адресу Градска управа Бањалука, Трг српских владара 1, са назнаком "Пријава на јавни позив за додјелу субвенција за запошљавање нових радника и самозапошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима у 2015. години", саопштено је из Градске управе.

За ново запошљавање послодавци могу остварити право на подстицаје за максимално 10 радника који морају бити пријављени најмање мјесец дана на евиденцији Завода за запошљавање. Услов од најмање мјесец дана на евиденцији Завода - Биро Бањалука важи и за самозапошљавање.

Правилником о условима и начину остваривања субвенција за запошљавање нових радника и самозапошљавање у производним, занатским и услужним дјелатностима предвиђено је да привредни субјекти и самостални предузетници који обављају производну дјелатност за ново запошљавање могу остварити право на 50 одсто од укупних средстава предвиђених за додјелу субвенција, послодавци који обављају занатску дјелатност - 30 одсто, те послодавци који обављају трговинску и услужну дјелатност по 10 одсто од укупних средстава предвиђених за додјелу субвенција.

За самозапошљавање лица у производним дјелатностима предвиђено је 50 одсто од укупних средстава за додјелу субвенција, за самозапошљавање у занатским дјелатностима - 20 одсто, а за самозапошљавање лица која ће се бавити трговинском, услужном и дјелатношћу старих и умјетничких заната по 10 одсто од укупних средстава предвиђених за субвенције.

Правилником је уведено и бодовање, па ће предност имати послодавци који запосле члана породице погинулог борца, лица са инвалидитетом или ратни војни инвалиди, члана породице са четворо и више дјеце, младе без родитеља, приправнике, борце прве категорије или лица старија од 45 година.

Предност ће имати и лица која се самозапошљавају, а која имају статус напријед побројаних категорија.