latinica  ћирилица
30/06/2015 |  13:43 | Аутор: РТРС

Додик: Парламент Српске расправљаће о расписивању референдума (ВИДЕО)

У Палати Републике одржан је састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са представницима владајућих парламентарних странака у Народној скупштини Републике Српске.
Прес након састанка - Фото: СРНА
Прес након састанкаФото: СРНА

Представници парламентарних опозиционих странака нису присуствовали састанку јер је, како се наводи у заједничком саопштењу СДС-а, ПДП-а и НДП-а, питање референдума често злоупотребљавано од стране Додика и СНСД.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је одлучено да ће бити упућена иницијатива за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој ће се разматрати или одлучивати о расписивању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Додик је потврдио је да ће питање о којем ће се изјашњавати грађани Српске на референдуму бити "Да ли прихватају наметнуте законе високих представника у прошлости, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ и да ли прихватају да се у Српској примјењују одлуке тих државних правосудних институција".

Референдум би требао бити одржан у првој седмици септембра.

- Биће ово реаквивирана одлука о расписивању референдума из 2011. године која је привремено замрзнута када је дошла висока представница Кетрин Ештон.

Додик са представницима владајућих странака у НС РС (фото: СРНА)

ПРАВОСУЂЕ У НАДЛЕЖНОСТИ ЕНТИТЕТА

Додик је изјавио да је правосуђе према Дејтонском споразуму у надлежности ентитета и да није тачно да је та надлежност "одувијек припадала БиХ".

- БиХ је противправно добила Суд и Тужилаштво, одлуком високог представника, која је била и антиуставна и антидејтонска, а Уставни суд БиХ није уставотворац, рекао је Додик на питање да прокоментарише тврдњу Амбасаде САД у БиХ да су "државне правосудне институције предвиђене Дејтонским мировним споразумом и потврђене од Уставног суда БиХ, те да је ова надлежност одувијек припадала држави".

Додик је истакао да се Република Српска снажно залаже за независно правосуђе, које је темељ сваке демократије и поручио да Српска остаје снажно привржена досљедном поштовању Дејтонског споразума, који је, између осталог, регулисао и ову област.

Извор: РТРС, Срна