latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:02 | Аутор: Б92

Инђија- Почиње Фестивал "Нови Тврђава театар" (ФОТО)

Други Међународни позоришни фестивал "Нови Тврђава театар" почиње вечерас у Вили Станковић у Чортановцима, а отвориће га драмска умјетница Мира Бањац.
Нови тврђава фестивал - Чортановци (Извор: РТВ) -
Нови тврђава фестивал - Чортановци (Извор: РТВ)

Прва представа биће из Македоније - "Еврипид се враћа на Балкан" у извођењу Драмског театра из Скопља. Текст Јордана Плевнеша режирао је Владо Цветановски.

Фестивал под слоганом "Отворен простор, широк спектар идеја" траје до 8. јула, а учествују и позоришта из Сарајева, Београда, Новог Сада, Вараждина и Букурешта.

Чортановци

Манифестацију организују оснивачи Тврђава театра, фестивала који је под тим именом имао неколико успјешних издања претходних година у Смедереву (гдје се сада одржава фестивал "Театар у тврђави", са другом управом).

Покровитељ "Новог Тврђава театра" је Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање Војводине. Умјетнички директор и предсједник Савјета Фестивала Вида Огњеновић каже да је идеја да то постане традиционални фестивал регионалног карактера и да се повеже са другим фестивалима који се одржавају на отвореним сценама, као што су Град театар из Будве и Охридско љето.