latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова рунда дијалога послије посjете Меркелове Србији?

Висока представниница Еврпске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини могла би већ сљедеће седмице да закаже нову рунду дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу, сазнаје Тањуг из извора у Европској комисији.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

 Нова рунда дијалога највјероватније ће бити организована непосредно након што њемачка канцеларка Ангела Меркел посјети Београд, почетком сљедеће седмице.

 "Двије стране су сувише близу споразума о најбитнијим питањима да би се чекао септембар", рекао је Тањугу функционер ЕУ који је желео да остане анониман.

 Он је казао да Могерини иначе није планирала нове рунде дијалога са премијерима Косова и Србије прије краја љетне паузе, али да на њу расте притисак да се предомисли, јер би одлагање не само успорило процес нормализације, него и процес проширења ЕУ.

 Могерини је ових дана заузета прегворима о иранском нуклеарном програму, али сљедеће седмице нема планирана путовања.

 Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је већ упутио поруку високој представници да је неопходно да што прије поново позове премијере Србије и Косова у Брисел, каже Тањугов извор. 

 "Не само Хан, већ и неке земље чланице  су мишљења да би током љетње паузе ситуација могла додатно да се искомпликује и да треба одржати замах", рекао је он, указујући да је што скорији наставак дијалога прије свега у интересу Њемачке.

  Он је подсјетио да је немачка канцеларка Ангела Меркел оганизовањем "Конференције за Западни Балкан" у августу прошле године практично преузела кормило европских интеграција региона и да је у то уложила спствени политички капитал.

 У то се уклапа и изјава Меркел након сусрета са косовским премијером Исом Мустафом у Берлину рекла новинарима да је "вријеме да се постигне компромис" између Београда и Приштине.