latinica  ћирилица
03/07/2015 |  13:01 | Аутор: СРНА

Лукшић-Црнадак: Споразум о граници најкасније до 27. августа

Споразум о граници Црне Горе и БиХ биће потписан најкасније 27. августа у Бечу, најавили су данас у Подгорици министри иностраних послова Црне Горе и БиХ, Игор Лукшић и Игор Црнадак.

"Споразум о граници биће потписан најкасније 27. августа у Бечу, али је важније да је питање Суторине иза нас", рекао је Црнадак и истакао да се са Лукшићем сагласио да су односи БиХ и Црне Горе не само добри, него и пријатељски, те да ће бити настављени рјешавањем животних питања.

Црнадак је најавио интензивну сарадњу БиХ и Црне Горе која ће бити садржајна и суштинска јер ће у наредном периоду бити потписани споразуми који ће битно утицати на квалитет билатералне сарадње, али и живота грађана у Црној Гори и БиХ.

Он је најавио да ће питање Суторине бити на дневном реду сутрашњег састанка у Требињу између предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и Предсједника Црне Горе Филипа Вујановића.

"Биће то неформални састанак Иванића и Вујановића и колеге Лукшића и мене и на тај начин желимо да пошаљемо поруку да се двије земље потпуно враћају у једне нормалне односе и иду даље снажно заједно, с циљем да утичу на што бољи живот својих грађана", рекао је Црнадак.

Црнадак је најавио врло брзо потписивање споразума о социјалном осигурању између Црне Горе и БиХ, затим споразума о заштити и подстицању страних инвестиција који је посебно важан и Црној Гори и БиХ.

Према његовим ријечима, биће потписан и оквирни споразум о водама и споразум о признавању сертификата у области пољопривредне производње.

"Имамо добре односе, али ћемо радити да се они још побољшају. Црна Гора је нама важан партнер. БиХ има извоз од стотину милиона евра у Црну Гору и желимо да то буде више, али да се наша сарадња прошири и на бројне друге заједничке пројекте", рекао је Црнадак.

Он је истакао пројекте пут Фоча-Шћепан Поље, за који се нада да ће коначно бити ријешен и капитални пројекат жељезничка пруга Никшић-Требиње-Чапљина.

Црнадак је додао да је на састанку са Лукшићем било ријечи и о европским интеграцијама двије земље.

"Црна Гора је неколико корака испред БиХ. Наша је намјера да потпишемо споразум о сарадњи у области европских интеграција. Мислим да нема ништа логичније него да искористимо искуства Црне Горе која је не тако давно прошла путем којим сада идемо", рекао је Црнадак.

Он је рекао да је са Лукшићем разговарао и о односу двије земље према НАТО.

"БиХ снажно сарађује са НАТО и та сарадња је интезивна у различитим форматима и та сарадња има потпуни консензус на нивоу БиХ. У БиХ немамо потпуни консензус о чланству у НАТО и зато то питање остављамо за нека времена у будућности", рекао је Црнадак.

Он је истакао да БиХ даје подршку једном снажном напору којим Црна Гора иде чланству у НАТО.

У поподневним часовима Црнадак ће, у пратњи предсједника општине Тиват Ивана Новосела, обићи марину "Порто Монтенегро", а у пратњи предсједника општине Котор Александра Саше Стјепчевића град Котор.