latinica  ћирилица
03/07/2015 |  17:56 | Аутор: Агенције

Змијански вез од данас званично на листи УНЕСКО

Генерална директорица УНЕСКО Ирина Бокова уручила је данас у Сарајеву предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу сертификат за уврштење змијанског веза на нематеријалну листу културне баштине УНЕСКО који је Иванић предао директорици Музеја Републике Српске Нади Пувачић.
Ирина Бокова и Младен Иванић - Фото: klix.ba
Ирина Бокова и Младен ИванићФото: klix.ba

Иванић је истакао да су комплексност змијанског веза, као и чињеница да је то још увијек "живућа школа", пресудни разлози због којих је УНЕСКО додијелио овај сертификат.

Напоменуо је да је још један разлог посјете Бокове БиХ обиљежавање 10. годишњице уписа Старог моста у Мостару на листу свјетске културне баштине УНЕСКО.

НИванић је нагласио да оба догађаја шаљу позитивну поруку из БиХ, јер се ради о различитим културним вриједностима, али заједничким позитивним порукама, на које, како је рекао, можемо бити поносни, јер смо дали значајан допринос свјетској култури.

Он је похвалио кустосе музеја у Бањалуци који су на овом пројекту снажно радили посљедњих мјесеци, истичући да је змијањски вез веома компликован и тежак за израду.

Иванић је у име грађана БиХ и Предсједништва упутио изразе захвалности УНЕСКО за значајну помоћ у промоцији различитости у БиХ.

Змијањски вез је од средине 19. вијека до данас задржао орнаменталну форму, специфичне је израде и увијек је тамно-плаве боје.

Бокова је рекла да су додавање уписа на репрезентативну листу УНЕСКО, те изградња мостова, који су мостови у конкретном, али и у фигуративном смислу, начини који доприносе унапређењу односа у БиХ.

Нагласила је да је 10. годишњица уписивања Старог моста у Мостару на листу свјетске културне баштине, посебно у околностима када у свијету свједочимо насиљу у којем се уништава културна баштина, велики разлог за прославу, јер је на овом примјеру виђено како мостови требају да се граде, а не руше.

Након разговора с Иванићем, Бокова је закључила да још има примјера културне баштине у БиХ који се могу уврстити на УНЕСКО листу, јер, како је истакла, "БиХ дефинитивно има доста тога да понуди у смислу културне различитости".