latinica  ћирилица
03/07/2015 |  19:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Слика је умјетност, а не инвестиција

У Музеју краљице Софије, у Мадриду, данас је изложено уље на платну "Nafea faa ipoipo?" (Када ћеш се удати?) француског пост-импресионисте Пола Гогена, које важи за најскупље икада продату слику.

Према писању Њујорк тајмса, слика двије младе Тахићанке, настала 1892. године, продата је почетком ове године анонимном купцу из Катара за 300 милиона долара. Дотад су рекорд најскупље слике држали "Играчи карата" Пола Сезана са цијеном од 250 милиона долара.

Руди Стехелин, колекционар умјетнина и представник Фондације Стехелин која је Гогенов рад дала на продају, одбио је да објелодани износ који је за њу дат.

"Ово није највредније дјело у овом музеју", казао је он представљајући слику "Nafea faa ipoipo" која је мадридском музеју дата на позајмицу.

"Мислим да 'Герника' свакако вриједи више од ове слике, зато прекините са лицитирањем и погледајте ове слике", рекао је он, позивајући присутне да скрену поглед на чувену Пикасову слику посвећену шпанском грађанском рату.

"Ту не виси никакав новац. То су фантастичне слике... Можда немају све исту тржишну вриједност, али то је умјетност, а не инвестиција", навео је Стехелин.

Гогенов рад је претходно био изложен у Базелу. У Мадриду је представљен у оквиру изложбе 60 умјетничких дјела која ће трајати до средине септембра.

"То је једна од слика које је Гоген направио када је први пут отишао на Тахити", објаснио је Стехелин, додајући да је ријеч о једној "срећној" слици.