latinica  ћирилица
03/07/2015 |  22:37 | Аутор: СРНА

Козара етно окупио 320 учесника из региона и Европе

Представљањем старог поткозарског ђурђевданског обичаја "омаја", игром, пјесмом и изложбом традиционалних предмета и ношњи, у Пискавици код Бањалуке почео је 11. фестивал народне баштине Козара етно.
Козара етно - Фото: РТРС
Козара етноФото: РТРС

Фестивал је окупио осам културно-умјетничких друштава, те 320 учесника из региона и Европе.

Отварајући манифестацију, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић истакао је да је Пискавица једно од многих мјеста гдје Срби већ стољећима његују своје обичаје и традицију.

Директор ТО Бањалука Остоја Барашин рекао је да 11 година постојања фестивала потврђује опредијељеност људи из Поткозарја да ова манифестација траје и да буде све боља.

- Сваке године из заборава извучемо по један обичај Поткозарја који онда представимо гостима, туристима, али и нашим грађанима. Зато је са културног становишта овај фестивал више него вриједан, јер чува традицију коју под притиском савременог комерцијализма потискујемо у заборав - истакао је Барашин.

Он је додао да је фестивал, с обзиром да учесници долазе из цијеле Европе, прилика да и други народи виде вриједну културу Срба из овог краја.

Обичај "омаја" везан је за ријеку, потоке и воденице на којима се мљело жито, те припремала различита јела.

Руководилац Ансамбла из Бугарске Стојан Стојанов рекао је да су његове колеге и он први пут у Бањалуци и да им је веома драго што имају прилику да овдашњој публици представе бугарски фолклор.

Фестивал организују ТО Бањалуке и КУД Пискавица. Манифестација ће трајати до 6. јуна. У наредна три дана предвиђене су традиционалне спортске активности, изложбено-продајне поставке, наступи пјевачких и музичких група.

Биће одржан стручни семинар о теми "Пјесме, игре и обичаји Козаре, Подриња и Баната" у сарадњи са Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије.