latinica  ћирилица
04/07/2015 |  07:37 | Аутор: Агенције

"Не" и "За" протести у Атини (ВИДЕО)

Премијер Грчке Алексис Ципрас поручио је синоћ хиљадама присталица окупљених у Атини да на референдуму у недјељу заокруже "не", да би "достојанствено живјели у Европи".
Ципрас на скупу у Атини - Фото: AP
Ципрас на скупу у АтиниФото: AP

АФП је процијенио да се на Тргу Синтагма, испред зграде Парламента, окупило 25.000 премијерових присталица, а Ројтерс да их је било најмање 50.000.

Ципрас је одбацио упозорења лидера ЕУ да би "не" на референдуму значило излазак Грчке из еврозоне.

"У недјељу не одлучујемо само о томе да ли ћемо остати у Европи - одлучујемо о томе да у Европи живимо достојанствено", рекао је Ципрас.

"Позивам вас да кажете "не" ултиматумима и окренете леђа онима који ће вас терорисати", додао је грчки премијер.

Почетак окупљања оних који подржавају владин приједлог и опцију "не" на референдуму, обиљежио је сукоб полиције и неколико десетина демонстраната. У једном тренутку полицајци су бацили и шок бомбе, јављају грчки медији.

Ројтерс преноси да је сукоб са демонстрантима, који су углавном били обучени у црно и носили кациге, брзо смирио.

Атина: Скуп Ципрасових присталица (photo: AP)

С друге стране, на око 800 метара удаљености, чули су се проевропски слогани. Демонстранти испред стадиона "Панатинаикоса", који подржавају програм кредитора, упозоравају да би послије референдума Грчка могла да напусти еврозону. 

Главни грчки административни суд одбацио је жалбу неколико грчких држављана против референдума о пакету помоћи кредитора, чиме је ослобођен пут за његово сутрашње одржавање.

Готово половина нације, која је од уласка у Европску заједницу 1981. била гласан заговорник евроинтеграција - сада је евроскептична и одбацује услове кредитора. Ипак, због затворених банака и ограниченог подизања готовине, расте број заговорника грчког "да".

Атина: Скуп подршке "за" на референдуму (photo: BETA/AP)

Директорка Уније грчких банака и грчке Народне банке Лука Кацели рекла је да банке имају довољно ликвидности до поновног отварања у уторак, 7. јула. Међутим, у Привредној комори Грчке истичу да сања свако ко мисли да ће банке у земљи ускоро бити отворене.

Резултати најновијег истраживања јавног мњења у Грчкој показују да ће споразум о помоћи са међународним кредиторима подржати 44,1 одсто Грка, док је против 43,7 одсто.