latinica  ћирилица
04/07/2015 |  09:02 | Аутор: СРНА

Црнадак: Bесмислено даље инсистирати на британској резолуцији

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је бесмислено и даље инсистирати на британској резолуцији о Сребреници по сваку цијену и оцијенио да би било много боље да је одата пошта свим жртвама.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Он је истакао да је резолуција до те мјере неприхватљива за Србе у БиХ да је потпуно јасно да би њено усвајање донијело нове и продубило старе подјеле.

"Из реакција свих српских политичара види се да се тај документ доживљава као антисрпски и бесмислено је даље инсистирати на њему по сваку цијену", рекао је Црнадак за "Вечерње новости".

Он је оцијенио да би био бољи ефекат да су Британци претходно обавили неопходне разговоре у БиХ, чиме би се, рекао је, сигурно дошло до бољег текста.

"Овако пристрасне и осуђујуће резолуције заправо увијек доносе нестабилност јер чине да се неко осјети угроженим, рефлексно реагује бранећи се, то проузрокује сљедећу реакцију и тако унедоглед", нагласио је Црнадак.

Он је закључио да би било боље да је, без политизације, свим недужним жртвама одата почаст, а да су након тога настављене реформе, поправљање социјално-економског стања у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Црнадак је рекао да Предсједништво БиХ не може да постигне договор о резолуцији и зато БиХ нема јединствен став, па је због тога Министарство спољних послова упутило инструкцију да мисија БиХ при УН не може учествовати у расправама.

"БиХ ће до самог краја остати без званичног става, али мислим да ће послије изнијетих ставова појединих чланова Предсједништва, Савјет безбједности имати јасну слику о томе какво је политичко расположење о резолуцији у БиХ", навео је Црнадак.