latinica  ћирилица
04/07/2015 |  09:54 | Аутор: БЕТА

Завршена референдумска кампања у Грчкој, два табора изједначена (ВИДЕО)

Предреферендумске кампање у Грчкој су окончане у поноћ, и прије сутрашњег народног изјашњавања у вези са условима међународне финансијске помоћи овој презадуженој земљи, забрањени су политички скупови и испитивања јавног мњења.
Криза у Грчкој - Фото: AP
Криза у ГрчкојФото: AP

Гласачи су потпуно подијељени подједнако је оних који сматрају да садашње услове кредитора на референдуму треба одбити и тражити повољније услове, и оних који, у суштини, сматрају да је боље промијенити владу да би се дошло до компромиса са кредиторима.

Референдум је сазвао љевичарски премијер Алексис Ципрас, који је обећао грађанима да ће олакшати мјере штедње након шест година тешке рецесије у Грчкој.

У петак увече су у Атини истовремено одржани скупови заступника референдумског "да" и рефередумског "не", а размак између њих није био већи од пола километра.

Ципрас, који је грађане позвао да гласају против кредиторских услова, изјавио је на завршном предреферендумском скупу: "Ово није протест. Ово је прослава са циљем да се превазиђу страх и уцјена".

Око 30.000 људи му је клицало, узвикујући "не, не".

Ципрас (40) се на референдуму коцка са будућношћу своје љевичарске владе, тврдећи да ће му референдумско "не" ојачати положај у преговорима са кредиторима. Ако, пак, побиједе заступници прихватања кредиторских услова, Ципрас је најавио могућност да се повуче са функције. Сличну назнаку дао је и његов министар финансија Јанис Варуфакис.

На паралелном скупу заступника референдумског "да" окупило се око 22.000 људи, процјењује полиција. Тамо се махало заставама Грчке и Европске уније и викало: "Грчка, Европа, демократија".

У међувремену, огласило се 16 бивших челника оружаних снага Грчке са позивом грађанима да "остану смирени и искажу национално јединство".

Посљедња истраживања јавног мњења показују да је разлика у броју оних који би гласали за и оних који би гласали против кредиторских услова на нивоу статистичке грешке.

Она показују и да 75 одсто испитаника жели да Грчка остане у еврозони.