latinica  ћирилица
04/07/2015 |  12:02 | Аутор: sputniknews.com

Од 1975. до 2006. банкротирала 71 земља

Грчка не може да плати дуг кредиторима, али то не само да није риједак случај, већ је правило јер је између 1975. и 2006. године чак 71 земља банкротирала, пише руска агенција "Спутњик".

Међу земљама које су банкротирале налазе се Хрватска 1996, Русија 1998, Украјина 2000, Аргентина 2001. и Венецуела 2004. године.

Прилике су сличне као у Аргентини у вријеме кризе, али Грчка не може да девалвира валуту, пошто је ријеч о евру.

За разлику од Аргентине, која је дуговала приватним кредиторима, грчки кредитори су Међународни монетарни фонд /ММФ/ и Европска централна банка. Грчки случај је посебан по томе што је то прва развијена земља која је банкротирала.

Грчка се издваја и зато што ријетко када нека држава не плати дуг ММФ-у. То је финансијска институција којој државе обично прво плаћају. Изузетак су до сада били Судан и Сомалија.

Готово све земље Јужне Америке су се од 1970. године до данас нашле у ситуацији да не могу да плате спољни дуг, осим Колумбије и Суринама.

Најпознатији је примјер Аргентине која је доживјела финансијски крах 2001. године и још је искључена из финансијског тржишта.

Економска депресија која је почела са руском и бразилском финансијском кризом довела је у Аргентини до велике незапослености, нереда, пада власти и немогућности да земља исплати спољни дуг. Више од 50 одсто Аргентинаца се нашло испод доње границе сиромаштва.

Аргентина је, попут Русије, девалвирала пезос, што је њене производе учинило конкурентнијим и повећало извоз. "Испала" је из међународног финансијског система, али се договорила са приватним кредиторима који су пристали да јој отпишу дуг.

До привредног раста је дошло већ 2003. године, упркос прогнозама економиста, и привреда је убрзо достигла годишњи раст од чак девет одсто.

На економски опоравак је утицао и продор Индије и Кине на свјетско тржиште и њихово интересовање за аргентинске производе, прије свега соју.

Аргентина је у потпуности исплатила дуг ММФ-у 2006. године, али се 2014. године поново нашла у ситуацији да не може да плати кредиторима.

Африка посљедње четири деценије пролази кроз сличне епизоде, са 68 земаља које су банкротирале од 1978. године. На челу је Конго који од 1980. до 2007. године девет пута није успио да врати дуг кредиторима.