latinica  ћирилица
04/07/2015 |  12:17 | Аутор: СРНА

Рајкрофт: Ништа спорно у употреби израза "геноцид" за Сребреницу

Стални представник Велике Британије при УН Метју Рајкрофт упутио је данас писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу у којем је оцијенио да називање догађаја у Сребреници 1995. године "геноцидом" није политичка нити антисрпска изјава.
Британски приједлог резолуције о Сребреници - Фото: СРНА
Британски приједлог резолуције о СребренициФото: СРНА

Захваљујући Иванићу на писму које је упутио њему и осталим амбасадорима земаља чланица Савјета безбједности УН поводом предложене британске резолуције о Сребреници, Рајкрофт је навео да је намјера ове резолуције сјећање на жртве и освртање на поуке које су произашле из тих догађаја за БиХ, међународну заједницу и УН, да би се обезбиједило да се ове грешке никада и нигдје не понове.

Наводећи да је УН је признао своје институционалне грешке по питању Сребренице, Рајкрофт је навео да је ова годишњица важна прилика да се сагледа прошлост и обезбиједи да организација УН буде спремнија да се носи са будућим изазовима.

Рајкрофт, некадашњи британски амбасадор у БиХ, истиче да у исто вријеме резолуција мора препознати да је било невиних жртава на свим странама током рата, укључујући оне у Сребреници и околном подручју.

"Ране прошлости се морају лијечити путем пружања подршке жртвама и извођењем извршиоца злочина пред лице правде, без обзира на то ко су они. Процес помирења се мора завршити да би се сви грађани БиХ са сигурношћу и надом окренули ка будућности", додао је Рајкрофт.

Наводећи да је ово била намјера предлагача резолуције, Рајкрофт је истакао да су као одговор на Иванићево писмо Савјету безбједности УН направљене додатне промјене у тексту како би ова порука била што јаснија.

Рајкрофт је истакао да се истинско помирење не може градити на оклијевању или одбијању да се прихвате и сагледају дешавања у прошлости.