latinica  ћирилица
04/07/2015 |  14:36 | Аутор: СРНА

Требиње: Сертификацијом постигнута сигурност пацијената и запослених

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић данас је уручио директору Болнице Требиње Здравки Врећи рјешење којим је ова установа стекла статус сертификоване установе на период од четири године.
Болница Требиње - Фото: СРНА
Болница ТребињеФото: СРНА

Богданић је напоменуо да је требињска Болница једна од рационалних болница у Српској која је добро ускладила начин пружања услуга здравствене заштите, организацију и систематизацију рада и која ради успјешно и без потешкоћа у складу са средствима које добија од Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Он је напоменуо да је требињска, након Болнице Приједор, друга болница у Републици Српској, а прва у источној Херцеговини која је добила овај статус, који доводи до стандардизације рада и повећања сигурности и квалитетнијег пружања здравствене заштите.

"Добијање статуса сертификоване установе је значајно за требињску болницу јер се остварује боља заштита пацијената, али и запослених", истакао је Богданић.

Он је прецизирао да се у програму сертификације оцјењују сви параметри - од инфраструктуре, преко свих дијагностичких, терапеутских и интервентних процеса који се врше у овој здравственој установи, односно од уласка пацијента у болницу, поступања са њим до завршетка лијечења.

Богданић је навео да је завршно оцјењивање у процесу сертификације, које проводи Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење квалитета здравствене заштите Републике Српске, спроведено и у 20 домова здравља, Заводу за стоматологију, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", двије приватне стоматолошке ординације, 16 приватних специјалистичких амбуланти и 118 апотека.

Према његовим ријечима, још око 80 здравствених установа налази се у овом процесу.

Директор Болнице Требиње Здравка Врећа навела је да се процес сертификације у требињској Болници спроводи пет година, а да је статус сертификоване установе стекла у октобру прошле године.

"Са задовољством могу да истакнем да су испуњени сви услови за квалитетно и сигурно пружање здравствене заштите", истакла је Врећа и додала да су сертификацијом постигнута сигурност не само за пацијенте већ и запослене, те да је постигнут тимски рад и добра комуникација запослених.

Значајне аквтивности су постигнуте и на едукацији кадрова, на заштити животне средине, а све с циљем да пацијенти буду задовољни и да добију адекватну здравствену заштиту, рекла је Врећа.

Она је истакла да Болница у Требињу важи за успјешну здравствену установу која редовно измирује обавезе према радницима, али и Пореској управи, те да им изузетне услове за рад и да рапослаже адеквантом опремом.

"Трудимо се да систем здравствене заштите подигнемо на што већи ниво, улажући заначајана средства у опрему, али и едукацију кадрова", рекла је Врећа.

Говорећи о пословању и опремању ове здравствене установе, Врећа је подсјетила да је 2006. године, када је именован нови менаџмент, требињска Болница била у изузетно тешкој ситуацији, односно да, превасходно обавезе према радницима нису измириване, да се каснило са неколико плата, да топли оброци нису исплаћивани, те да се није имало чиме ни радити.

"Пришли смо озбиљно проблему и стварању адекватних услова за пружање задравствене заштите, стављањем акцента на опремање болнице и едукацију кадра, што је препознато и од Министарства здравља, Фонда здравственог осигурања, као и неких локалних предузећа која су улагали у нашу установу", напоменула је Врећа.

Она је истакла да је само у опрему уложено седам милиона марака, те да је урађена нова систематизација и прерасподјела кадра, те уложен велики напор да Болница не буде затворена како је било планирано и да почне да слови за најбољу у Републици Српској.

Врећа је најавила значајна улагања у 2015. години, истичући да је, између осталог, планирана реконструкција и опремање дијализног центра, гдје се дијализира 28 пацијента из источне Херцеговине, те опремање појединих одјељења гдје је опрема застарјела.

Она је додала да је у песпективи и опремање ангио-сале.