latinica  ћирилица
04/07/2015 |  15:35 | Аутор: СРНА

Додик: Српска иде у политички обрачун за свој статус дефинисан Дејтоном (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да Српска иде у политички обрачун за свој статус, који је дефинисан међународним споразумом и Уставом БиХ, и да ће на референдуму рећи да не жели Суд и Тужилаштво БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

"На бази те снаге, донијећемо закон и забранити примјену одлука Суда и Тужилаштва
БиХ на нивоу Српске. Онда ће високи представник то, вјероватно, покушати да укине, али ми морамо да се боримо", рекао је Додик у Братунцу.

Он је истакао да српски народ не занима БиХ у којој није ништа добро доживио, у којој се институције упорно злоупотребљавају на штету Срба и Српске, напомињући да ниједна иницијатива, па ни економска, не иде у корист Српске.

"Српски народ је унио Републику Српску у БиХ. БиХ је састављена од два ентитета, не пише у Уставу да је чине два ентитета. А, да би се нешто саставило, прије тога оно што је саставља морало је да постоји у међународном правном смислу и ми смо постојали", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, за многе у сарајевским канцеларијама међународне заједнице то је била грешка и требало је умањити снагу Републике Српске у континуитету и ојачати ту илузорну причу о БиХ и њеној снази.

"БиХ само виртуелно постоји, она није жеља и потреба Срба и неће преживјети на причи која долази из иностранства да није политички коректно говорити тако. Шта је политички коректно - ћутати на њихова настојања да сваку институцију БиХ искористе да заштите своје злочине и своје политичке намјере", рекао је Додик.

Додик је закључио да се управо тако може објаснити рад Тужилаштва БиХ у случају ратног команданта муслиманских снага у Сребреници Насера Орића.