latinica  ћирилица
04/07/2015 |  20:43 | Аутор: РТРС

Хуманитарна акција - Кућа за сирочад из Братунца (ВИДЕО)

Хуманитарна акција за изградњу неопходне куће за четворо малољетне сирочади из Братунца, коју је подржала Радио-телевизија Републике Српске, почиње из Козарске Дубице! Акција ће почети сутра, а штанд за прикупљање помоћи биће постављен у главној улици од осам до 21.00 час.
Хуманитарна акција - Кућа за сирочад из Братунца - Фото: РТРС
Хуманитарна акција - Кућа за сирочад из БратунцаФото: РТРС

 Ацо, Божана, Недељко и Бранко Илић. У оронулој породичној кући у Дубравицама, без топлине дома, без мајке, оца, баке или дједа, приморани да одрасту прије времена, ганули су срца широм Српске. Након смрти родитеља, остали су сами у оронулој, монтажној кућици.

"Пропали плафони, пропали подови, кров кисне, у монтажној су привремено, под је пропао исто. Шта би се могло урадити? Да се сруши и да се на темељима истим изгради нешто боље ако је могуће", каже стриц Милован Илић.

Најстарији од четворо малих хероја, 15-годишњи Недељко напустио је школу како би, уз млађег брата, бринуо о домаћинству.

"Сналазимо се сами. Хвала свима који нам помогну", каже Недељко Илић.

У акцији коју је прије мјесец дана покренуо РТРС, КОЗАРСКА ДУБИЦА је прва на испиту хуманости. Прикупљање новца за изградњу куће малишанима из Дубравица код Братунца почиње управо из ове општине.

ШТАНД ЋЕ БИТИ ПОСТАВЉЕН СУТРА У ГЛАВНОЈ УЛИЦИ ОД 08.00 ДО 21.00 ЧАС

 "Вјерујем да ће успјешно положити тај испит као и све општине које се укључе у ову хуманитарну акцију - вјерујем да ће бити грађана који ће моћи да дају једну, двије, пет или 10 КМ у зависности од тога колико су у могућности", каже Марко Вејић, новинар Радио-телевизије Републике Српске

 УНИКРЕДИТ БАНКА 3383502257446268 (уплата у КМ) СА НАЗНАКОМ ЗА ПОРОДИЦУ ИЛИЋ

 Општина Братунац и Центар за социјални рад придружиће се градњи куће за коју, како су истакли, постоје сви инфраструктурни и грађевински услови.

"Постоји плац за изградњу породичне куће и остала инфраструктура која је потребна за изградњу. Мислим да би било добро да дјеца и даље остану у природном амбијенту у средини у којој су рођена и у којој живе. Надам се да ћемо истрајати у томе са локалном заједницом и другим донаторима" каже Чедомир Павловић,  Центар за социјални рад Братунац.

Након акције у Козарској Дубици, хуманитарци из ове општине позваће другу општину да учини исто. Прикупљена средства биће уплаћена на јединствени жиро рачун Илића, отворен у хуманитарној организацији "Будимо људи"у Бањалуци.