latinica  ћирилица
05/07/2015 |  16:49 | Аутор: Агенције

Четрнаест занимљивих чињеница о Токију (ФОТО) (ВИДЕО)

Ако мислите да знате све о Токију - размислите још једном. Већину или неке од ових чињеница вјероватно нисте знали.
Токио (Фото: Thinkstock) -
Токио (Фото: Thinkstock)

Токио је предиван и невјероватно занимљив град. Ако сте икада били у њему сигурно сте примјетили да ниједан дјо града не личи на други. Од неонских свјетала Шибује до традиционалних грађевина у Таиту - нема шансе да успијете да "покријете" цијели град ако у њему останете само двије недјеље, што вам даје додатни разлог да се поновно вратите.

На преко 8.050 квадратних километара, Токио с Јокохамом, Кавасакијем, Чибом и Саитамом чини градско подручје Велики Токио с популацијом од преко 35 милиона становника, што га чини највећим метрополским подручјем на свијету.

Основан је у 12. вијеку под именом Едо, а дословни превод имена Токио значи "Источни град".

Трешњин цвијет (Фото: flickr.com)

Како се приближава фестивал цвата трешње, телевизијске и радио куће своје вијести увијек започињу с информацијом у којој су фази напретка цвјетови трешње широм Јапана.

Токио је требало да буде домаћин Љетњих Олимпијских игара 1940. године, али су изненада игре припале Хелсинкију прије него што су биле отказане због Другог свјетског рата.

Токијски Дизниленд је први Дизнијев забавни парк ван граница САД-а, а њему је запослено више од 20.000 људи.

Ајфелов торањ послужио је као инспирација за Токијски торањ. Торањ се поновно фарбаи сваких пет година, а сам процес фарбања траје 12 мјесеци.

Токијски торањ (Фото: flickr.com)

“Ошија“ или "гурачи", запослени у токијским железницам, дословно гурају људе у возове за вријеме највећих гужви.

Царска палата у Токију затворена је током цијеле године, осим за вријеме царевог рођендана и Нове године.

Хотели-капсуле могу се наћи широм цијелог града. Ријеч је о хотелима гдје су собе величине просјечног фрижидера, а свака соба има ТВ, WиФи и конзолу за играње видео игара.

Хотели, капсуле (Фото: flickr.com)

С просјеком од 3,64 милиона путника који прођу кроз станицу Шинђуку, то је најпрометнија жељезничка станица на свијету. Преко петсто хиљада тона морских плодова, вриједних око 28 милиона америчких долара, прода се дневно на пијаци Цукиђи, која се простире на преко 54 хектара површине.

Упркос популарности као једне од знаменитости Токија, планина Фуџи видљива је мање од 180 дана током године због облака и загађења ваздуха.

Планина Фуџи (Фото: Thinkstock)

1962. године Токио је био први град на свијету који је имао популацију преко 10 милијуна становника, чиме је стада био највећи град на свијету.

Токио има преко 100 универзитета и факултета, што представља највећу концентрацију факултетских институција на свијету. Једна трећина студената у Јапану студира у Токију.