latinica  ћирилица
06/07/2015 |  08:06 | Аутор: СРНА

Мандић данас даје исказ због изјаве о Сребреници

Предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић данас ће дати изјаву у Тужилаштву БиХ, које га сумњичи за изазивање расне, вјерске и националне мржње, раздора и нетрепљивости.
Милан Мандић - Фото: СРНА
Милан МандићФото: СРНА

Мандић је изјавио да ће се у пратњи адвоката појавити у Тужилаштву у заказано вријеме, у 9.30 часова.

Он је истакао да на давање исказа иде са непромијењеним ставом да се на подручју Сребренице десио геноцид 1992. и 1993. године, и то над српским становништвом, а да се 1995. године догодио осветнички злочин.

Мандић сматра да је за утврђивање истине о тим збивањима потребно формирати независну комисију коју би чинили представници земаља које нису учествовале у припремању рата ни самом рату у БиХ, попут Јапана, Кине, Индије и других земаља.

"Не бојим се одлуке Тужилаштва, каква год да буде", нагласио је Мандић и додао да ће се у Тужилаштву појавити са адвокатом којег је ангажовао јер не жели браниоца по службеној дужности.

Најављено је да ће Мандићу подршку доласком пред зграду Тужилаштва БиХ дати представници Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије, Савеза логораша, те Борачке организације Републике Српске.

Тужилаштво БиХ позвало је Мандића на давање исказа у вези са изјавом коју је 19. фебруара 2014. године дао једној телевизијској кући у Републици Српској, када је, између осталог, рекао да ће говоре Мунире Субашић и Хатиџе Мехмедовић стићи Божија правда.

"Божија правда у Сребреницу је стигла. О томе јавно говорим. Жесток ратни злочин почињен је 1992. и 1993. године у Сребреници, Скеланима, Поточарима, Кравици и Братунцу, а Божија правда је стигла 1995. године", изјавио је тада Мандић.