latinica  ћирилица
06/07/2015 |  08:10 | Аутор: Блиц

Београђанка најмлађи љекар у Европи

Мелани Нортон има тек 21 годину, а успјела је да заврши Медицински факултет у Београду и постане најмлађи доктор у Европи.
Мелани Нортон, најмлађи љекар у Европи - Фото: blic.rs
Мелани Нортон, најмлађи љекар у ЕвропиФото: blic.rs

Мелани, која је рођена у Чикагу и која упркос англосаксонском имену за себе радо каже да је Српкиња и Београђанка, студије је уписала са непуних 16 година!

Тада су професори на факултету провјеравали да ли је можда исувише млада да започне тако озбиљне студије. Тест је успјешно прошла, показала се као одличан студент и остала уписана као најмлађи љекар који је дипломирао на Медицинском факултету.

Мелани, чија је мама Зорица рођена у Србији, у Чикагу је завршила основну школу у коју је кренула са пет година. Већ са 13 дошла је са мајком у Београд, гдје је наставила образовање и уписала средњу школу коју је завршила у року од двије године. На питање како, само је прокоментарисала да јој “била лака“, па је затражила да је брже заврши.

- Одувијек сам знала да ћу се бавити медицином. Моја кума је љекар, онколог по струци. Увијек сам је цијенила и слушала њене савјете. Често ми је говорила да треба да пратим оно што волим и за шта сам спремна, а ја сам знала да је то медицина. Кардиологија је оно што ме највише занима - каже Мелани која одлично говори српски језик, али јој се ипак у разговору поткраде покоја грешка.

Ипак, то је разумљиво, јер је већи дио живота провела у Америци. Њена мама Зорица Анђелковић Нортон отишла је 1973. године у Америку, гдје је завршила факултет и упознала Меланиног оца Џона, адвоката по струци. Нажалост, он је погинуо у саобраћајној несрећи. Неколико година касније Зорица и Мелани су одлучиле да се преселе у Београд, јер су их вукли кориени.

- Ја сам у души Београђанка јер заиста волим овај град и земљу - искрена је Мелани.

Током студија успијевала је да све испите положи у јуну, како би имала слободно љето. Међутим, ни тада се није одмарала, већ је учила од других, између осталог волонтирајући на чувеном Харварду.

- Жеља ми је да останем на специјализацији у Београду - каже млада Мелани која је студије у Београду завршила на енглеском језику.