latinica  ћирилица
06/07/2015 |  14:06 | Аутор: СРНА

Завршен пројекат Јачање управљања јавним финансијама

Пројектом "Јачање управљања јавним финансијама у БиХ", који је са два милиона евра финансирала ЕУ, унапријеђени су процеси буџетирања и финансијске контроле у институцијама у БиХ, речено је у Сарајеву на конференцији којом је данас обиљежен завршетак овог пројекта.
Ранко Шакота - Фото: СРНА
Ранко ШакотаФото: СРНА

Према ријечима директора Централне хармонизацијске јединице Министарства финансија и трезора БиХ Ранка Шакоте, резултати овог двогодишњег пројекта биће видљиви у наредном периоду.

- Унапређујући процесе буџетирања уводимо обавезу програмског буџета, односно мјерења учинака раније дефинисаних циљева, те уводимо интерну ревизију и финансијску контролу. Све су то алати којима се унапређује управљачка одговорност руководилаца институција на било ком нивоу - рекао је Шакота.

На овај начин, како је навео, БиХ испуњава обавезе преузете Споразумом о стабилизацији и придруживању у вези са јавном унутрашњом финансијском контролом, која ће у потпуности бити испуњена када се отворе преговори о прикључивању са ЕУ.

Шеф Кооперација Делегације ЕУ у БиХ Мелвин Асин прецизирао је да су два милиона евра за провођење овог пројекта обезбијеђена из ИПА фондова.

- Користи од финансијских контрола су вишеструке, њима се обезбјеђује ефикасно управљање средствима, а обезбјеђује се и да министри и државни службеници одговарају за утрошена јавна средства - истакао је Асин.

Додао је, да ће ЕУ наставити да пружа подршку бх. институцијама како би се обезбиједило да овај захтјеван задатак у наредним годинама буде проведен до краја.

Вођа пројекта Илзе Шустер, из конзорцијума ГФА консалтин групе, навела је да је у оквиру пројекта обучено 780 службеника у институцијама са свих нивоа власти у БиХ, међу којима 150 интерних ревизора.

Пројекат ЕУ "Јачање управљања јавним финансијама у БиХ" од фебруара 2013. године до данас провео је конзорцијум предвођен њемачком ГФА консалтин групом, те компанија ЕДА из Бањалуке и Цапита ХЕЛМ из Велике Британије.