latinica  ћирилица
06/07/2015 |  14:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Парламент Србије о резолуцији о Сребреници

Посланици СПС верују да ће СБ УН одустати од усвајања резолуције о Сребреници, уз напомену да Србија на најбољи могући начин штити националне и државне интересе, док из опозиције данас указују да домаћа дипломатија није урадила довољно да тај документ буде у интересу Србије.
Скупштина Србије - Фото: Screenshot
Скупштина СрбијеФото: Screenshot

Дан уочи расправе у СБ УН о резолуцији о Сребреници, замјеник шефа посланика СПС Ђорђе Милићевић рекао је у парламенту да у овом тренутку постоји више исхода те сједнице и да вјерује да је могуће доћи до компромисних рјешења, а то је одустајање од њеног усвајања. Како је објаснио, предложена резолуција не води истинском регионалном помирењу.

"Уколико дође до усвајања тог документа или резолуције, то неће бити добра вијест за Србију и то би значило наметање рјешења. Нећу се усудити да коментаришем коначан исход сједнице", рекао је Милићевић, наводећи да Србија на најбољи могући начин штити националне и државне интересе и да је показала посвећеност осуди свих злочина.

Према његовим речима, Србија поштује интегритет БиХ, али да у складу са Дејтонским споразумом штити и интересе Републике Српске.

Посланица ДС Александра Јерков навела је да је та странка својом политиком и документима које је парламент донио за вријеме њене власти била јасна да жели да води политику помирења. Подсјећајући да су за вријеме власти ДС надлежним судовима испоручени сви који су били осумњичени за злочин у Сребреници, као и за све друге ратне злочине, Јерков је навела да ДС није међу странкама које би требало да објашњавају политику према томе, за разлику од неких које и те како имају потребу за тим.

"Питање је шта у тим документима заиста пише и шта ће на крају писати. Није сваки покушај да се говори о ратним злочинима дестабилизација региона. Ми смо водили другачију политику да о тим стварима мора да се прича и да се заузме став, ма са које стране да су били злочини с тим се морамо суочити сви и то је начин да се регион стабилизује", навела је Јерков.

Шеф посланика СДС Марко Ђуришић указује на неактиван став Владе Србије и њене спољне политике по питању тог документа, наводећи да се није потрудила да он буде писан на начин да буде у интересу Србије. "Умјесто да је влада имала активан став по том питању и да је од почетка учествовала у изради те резолуције и потрудила се да она не буде написана на начин на који може да штети будућности грађана Србије, а то није урадила, по ко зна који пут показује слабост владе у вођењу спољне политике", рекао је Ђуришић.

"Бојим се да та неактивност или незнање прије свега ће нас довести у тешку ситуацију у будућности", навео је Ђуришић.

За посланика Покрета за преокрет Јанка Веселиновића, Сребреница је само повод за политичку битку између САД и Русије. Сматра да су судови требало да покажу експедитивност и ефикасност како би били осуђени они који су те злочине починили, а не да то питање сваке године буде коришћено у политичке сврхе на Балкану и на свјетском нивоу.

"Вероватно те резолуције неће бити и због могућег вета Русије, али мене више брине што се то питање сувише политизује и чињеница да неко у међународној заједници користи како би дисциплиновао прије свега Републику Српску и створио повод да се редефинише Дејтонски споразум и положај РС у БиХ", рекао је Веселиновић.

И он сматра да је спољна политика по том питању била "скромна" и да није смјела да дозволи да осуда злочина у Сребреници "буде алатка у рукама моћних како би ријешавале нека друга будућа питања на Балкану која се тичу њихових других стратешких позиција".