latinica  ћирилица
06/07/2015 |  14:37 | Аутор: Агенције

Памплона- Почео Сан Фермин, најлуђа прослава на свијету

У граду Памплони на сјеверу Шпаније данас је почела традиционална прослава Сан Фермина, заштитника регије Наваре, позната у свијету по опасној трци с биковима.

Хиљади људи у бијелим мајицама и хлачама окупиле су се данас на главном тргу Памплоне гдје је у подне испаљена ракета у знак почетка најлуђе прославе у Шпанији која ће без прекида трајати седам дана.

- Живио Сан Фермин! - узвикнуо је градоначелник Памплоне Хосеба Асирон након чега је маса подигла у ваздух црвене мараме уз громогласни повик "Живио!".

Црно вино се точило и прскало на све стране претварајући бијеле мајице у љубичасте на тргу претијесном за све окупљене, гдје је температура била већа и од 40 степени Целзијусових.

Сутра ујутро почеће прва трка с биковима која је ранијих година однијела четири људска живота, посљедњи пут 2009. године.

Трчање испред бикова траје око два и по минута. Некада су тим истим градским улицама чобани водили бикове у арену у којој се одржавала корида. У тим борбама обично је побјеђивао тореадор, а бик завршавао на тањирима локалног становништва.

Временом су грађани почели да учествују у вођењу бикова, симболично их тјерајући новинама, а када су се томе придружили и странци обичај је прерастао у најпознатију шпанску фешту коју је овјековјечио амерички нобеловац Ернест Хемингвеј у свом роману "Сунце се поново рађа".

Прије 11 година догодила се најдраматичнија прослава када су бикови повриједили 16 особа.