latinica  ћирилица
07/07/2015 |  16:31 | Аутор: Б92

Неки људи старе три пута брже од осталих

Неки људи старе три пута брже у односу на своје вршњаке, показала је нова студија

Амерички научници који су спровели истраживање на групи 38-годишњака открили су да свако од њих има другачију "биолошку старост" – од 28 до 61 године.

Стручњаци су направили 18 тестова како би одредили брзину старења – контролисање бубрега, јетре, плућа и имуног система, као и брзину метаболизма, холестерол, здравље срца и дужину теломера – заштитних капица на крајевима хромозома.

Студија је обухватила 871 испитаника код којих су биомаркери мјерени кад су имали 26, 32 и 38 година.

Иако се биолошка старост поклапала са хронолошким годинама, неки су старили три пута брже, док други нису старили уопште током тог осмогодишњег периода.

Научници су написали да су чак и прије средњих година појединци који су старили брзо били "физички мање способни и показивали знаке когнитивног пропадања и старења мозга". Такође, оцјењивали су своје здравље као лошије и жалили се на то што изгледају старије.

Међутим, они су истакли да старење не зависи од генетике, пошто су у истраживањима чак и близанци старили различитим темпом.

- То нам даје наду да ће медицина можда успорити старење и омогућити људима здравије и активније године - рекао је један од аутора професор Тери Мофит, истраживач Дјук универзитета.