latinica  ћирилица
08/07/2015 |  18:07 | Аутор: Агенције

Шта ће се десити ако престанете јести хљеб?

Хљеб, који је многима омиљена намирница, долази у пуно различитих облика од којих су неки штетни за наше тијело и линију, док други заслужују само ријечи хвале.

Шта ће може десити ако престанете јести хљеб?

1. Изгубићете килограме

Хљеб је је препун угљених хидрата, а њихово нагло избацивање из прехрамбених навика на вашем се тијелу примјећује готово тренутно и то у облику губитка килограма. Али, није ријеч о инстант мршављењу већ о губитку воде која се накупља у тијелу.

Тијело складишти угљене хидрате у облику гликогена, млијечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у тијелу, у тијелу задржава и веже три до четири пута више воде од своје тежине.

2. Нећете стално бити гладни

Прерађени угљени хидрати, каквих је препун бијели хљеб, у вашем организму узрокују нагли пораст и скок шећера у крви који потом врло брзо пада. Ове нагле промјене мозгу шаљу нејасне сигнале који повећавају осјећај глади и жудњу за храном због чега се гојимо.

Али то не значи да из ваше исхране морате у потпуности избацити хљеб, већ да празне калорије и бијели хљеб замијените оним направљеним од цјеловитих житарица које регулишу и балансирају шећер у крви.

3. Енергија ће вам порасти, а пробава се побољшати

За разлику од интегралног или црног, бијели хљеб не садржи влакна која су пријекопотребна за нормалан рад цријева и пробаве. Таква храна узрокује затвор и проблеме с пробавом. Након што избаците бијели хљеб из менија и у свакодневну исхрану уврстите цјеловите житарице, пробава започиње нормалан и олакшан рад.

Исто тако, угљени хидрати су храна и гориво за мозак. Ако је она квалитетна мозак ради нормално, без сметњи, али ако храна за мозак није здрава, тијело реагује негативно па се појављује осјећај малаксалости и умора.