latinica  ћирилица
10/07/2015 |  13:45 | Аутор: Агенције

Кућни лијекови против опекотина од сунца

Једноставно речено – опекотине од сунца су грозне! Срећом, у свакој кухињи се налазе одређени производи који вам могу помоћи да ублажите бол на “изгорјелој” кожи.
Опекотине од сунца (фото: lepotaizdravlje.com) -
Опекотине од сунца (фото: lepotaizdravlje.com)

Сода бикарбона

За велике опекотине, на ногама или леђима, у каду наспите пола шоље соде бикарбоне и полу-хладну воду те се излежавајте у добијеном раствору десетак минута. Ако су опекотине захватиле “мање“ подручје, као што су рамена или руке, помијешајте соду бикарбону и хладну воду те добијену смјесу нанесите на опекотине.

Парадајз

Ако сте склони опекотинама, увијек држите нешто парадајза у фрижидеру (антиокиданси који се у њему налазе ће спријечити и површинске инфекције). Кад год вам је потребно да ублажите црвенило изазвано сунцем, добро изгњечите (или измиксајте штапним миксером) хладан парадајз те га нанесите на опекотину.

Јогурт

Најједноставнији рецепт којим ћете смањити црвенило на лицу је маска за лице која се састоји од пола шоље овсене каше (можете и сами самљети овсене пахуљице) и шоље јогурта. Добијену маску држите на лицу петнаестак минута, а након тога исперите хладном водом.

Краставац

Најновија вијест: краставац није само добар за натечене очи – он пружа и олакшање код опекотина од сунца потицањем циркулације и природним обнављањем влаге у кожи. Исијеците хладан краставац и ставите га на болно мјесто.

Чај од камилице

Убаците пар врећица чаја од камилице у врелу воду (ако желите да процес зацјељења опекотина буде још бржи, додајте и пар капи уља од лаванде), оциједите воду те врећице ставите у фрижидер на пола сата. Хладне врећице ставите на болно мјесто и држите их пет минута. Понављајте процес пар пута.

Алое вера

Украсне биљке не морају бити само елегантни додатак вашем дому. Сок из свјеже алоје је учинковитији за опекотине од сунца од оног којег можете наћи у апотекама. Охладите цијели лист, скините површински слој те лист директно нанесите на опекотину.

Кајсија

Као да свраб коже није довољан, њено љуштење је још један озбиљан проблем који настаје усљед опекотина од сунца. Срећом, маска за лице од кајсија и меда може помоћи у оба случаја, ако се држи на лицу петнаест минута. Да бисте је направили, потопите три до пет кајсија у врелу воду (како би се смекшале), затим их згњечите, додајте кашику меда и добро измијешајте.