latinica  ћирилица
11/07/2015 |  12:51 | Аутор: Агенције

Пушење изазива шизофренију?

У истраживању које потпуно мијења досадашња размишљања о повезаности шизофреније и пушења, научници су утврдили да би цигарете могле бити један од чиниоца у развоју психоза.

Након анализе сразмјерне учесталости психозе код готово 15.000 пушача и 273.000 оних који не конзумирају дуванске производе, научници су изјавили како изгледа да пушење цигарета повећава ризик од развоја психоза.

- Иако је тешко утврдити смјер каузалитета, наши налази указују да би пушење требало озбиљно узети у обзир као могући фактор ризика за развој психоза - изјавио је Џејмс Мекејб, стручњак за психозе који је био и један од  водећих стручњака у истраживању Института за психијатрију лондонског Кингс Колеџа.

Мекејб је додао да је дуван само један од многих чиниоца међу којима су и генетски фактори, начин живота, прехрана и други утицаји који повећавају опасност од појаве шизофреније.

Шизофренија је озбиљан душевни поремећај који погађа око 1% људи. Њени најчешћи симптоми су поремећаји у размишљању и перцепцији, а обољели често имају психотична искуства.

Иако је повезаност између пушења цигарета и шизофреније већ уочена раније, до сада су многи љекари прихватали тезу о самолијечењу по којој пацијенти пуше како би ублажили стресне симптоме шизофреније или нуспојаве лијекова.

За ову је студију Мекејбов тим анализирао удио пушача код особа с првом епизодом психозе и утврдио да је међу њима било 57% пушача.

Робин Мареј, психијатар који је сарађивао с Мекејбом, рекао је да би једно од објашњења могуће везе између пушења и психоза могао бити допамински систем мозга.

- Вишак допамина најбоље је објашњење за психозе. Могуће је да никотин повећањем лучења допамина изазива развој психоза - рекао је.

Раније студије су с психозама повезивале уживање канабиса, али било је много расправа о томе да ли је ријеч о узрочној вези или генима који неке људе уједно чине подложнијим и за уживање канабиса и за развој шизофреније.

Мекејб је изјавио да би нови резултати о пушењу могли сугерисати чак и да је "прави кривац дуван, а не канабис" јер корисници канабиса често ту дрогу мијешају с дуваном.