latinica  ћирилица
11/07/2015 |  13:43 | Аутор: РТРС

Вучић задобио више удараца камењем, делегација Србије евакуисана из Поточара (ВИДЕО)

Премијер Србије Александар Вучић нападнут је током комеморације жртвама злочина у Сребреници. Вучића је, прво вербално, а затим и каменицама напала група људи у Поточарима. Премијер Србије је погођен каменицом у главу. Делегација је евакуисана.
Вучић нападнут у Поточарима - Фото: ТАНЈУГ
Вучић нападнут у ПоточаримаФото: ТАНЈУГ

13.56 Предсједник Владе Србије Александар Вучић, који је у Поточарима задобио више удараца камењем, након инцидента успјешно је евакусан заједно са члановима делегације ка Скеланима, на граници Србије и БиХ, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

"С обзиром на то да смо очекивали овако нешто ми смо убацили један број људи у цивилу у масу и они су одмах реаговали када је кренуо напад на премијера Вучића", казао је Лукач.

Догодило се, рекао је, оно што смо очекивали и на шта смо упозоравали. Камење је, како каже Лукач, летјело са свих страна, Вучић је добио више удараца и поломљене су му наочаре.

Ударце камењем задобили су и припадници полиције и обезбјеђења српске делегације, прецизира Лукач и додаје да се у свему томе успјело да премијер Вучић буде благовремено извучен из масе.

"Они су потом ушли у возило и безбједно кренули ка граници, Скеланима", рекао је министар полиције Српске. Објаснио је да се слично догодило и предсједнику Словеније Боруту Пахору, кога је такође полиција заштитила и спровела да Полицијске станице у Сребреници.

Након напада на Вучића, ухапшена је једна особа, а на фотографијама које су настале непосредно након напада јасно се види да је човјек који је напао премијера имао акредитацију.

Вучић нападнут у Поточарима (фото: Танјуг)

13.43 Инциденти су почели након комеморације, када су делегације полагале цвијеће у меморијалном комплексу.

Вучић је, праћен звиждуцима, положио цвијеће, а затим је група људи почела да га гађа камењем и вријеђа.

Током инцидената, Вучић је погођен каменом у главу. 

У покушају да заштите премијера Вучића, чланови његовог обезбјеђења су отворили панцир-торбе. Такође, један од чланова Вучићевог обезбјеђења покушао је да развуче кишобран како би га заштитио, али је премијер то одбио. 

Нападачи су викали "Алаху екбер" (Бог је велики), "Умри, четниче", "Убиј га"...

Појединци из масе су насртали на обезбјеђење српске делегације у покушају да дођу до Вучића и том приликом је дошло до физичког обрачуна са члановима обезбјеђења. 

Полиција је интервенисала и сукобила се са нападачима, а српска делегација је евакуисана.

Српски премјер је, са пратњом, прошао кроз масу окупљених и напустио Поточаре.

Сједница Владе Србије је за данас у 15.00 часова. Како је најављено, послије сједнице Владе Вучић ће се обратити новинарима.