latinica  ћирилица
11/07/2015 |  18:38 | Аутор: Вечерње новости

Храна за душу утиче и на физичко здравље

Шетња у природи, посматрање умјетничких дијела или било која друга активност која у нама ствара усхићење и друге позитивне емоције, води ка здравијем и дужем животу, тврди психолог.

Гледање прелијепог заласка сунца, слушање омиљене плоче, губљење у свијету чаробне књиге не побољшава само ментално, већ и физичко здравље.

Научници са Универзитета у Берклију спровели су експеримент у ком је учествовало 200 младих одраслих људи. Испитаници су добили задатак да оцене колико су сваког дана осјетили позитивних емоција, попут љубави, радости, испуњености, усхићења, саосјећајности. Узорци пљувачке са образа узети истог дана показали су да што је више доживљених позитивних емоција, то је нижи ниво интерлеукина 6, протеина који може изазвати аутоимуне болести и депресију.

Коаутор студије, психолог Дачер Келтнер зато савјетује да у свакодневни живот унесемо дашак љепоте. Шетња у природи, посматрање умјетничких дјела или било која друга активност која у нама ствара усхићење и друге позитивне емоције, води ка здравијем и дужем животу, тврди психолог.