latinica  ћирилица
13/07/2015 |  10:09 | Аутор: СРНА

Сомун: Напад у Поточарима хулиганство на нивоу ИД

Спољнополитички аналитичар Хајрудин Сомун оцијенио је да је напад на премијера Србије Александра Вучића током комеморације у Поточарима хулиганство на нивоу "Исламске државе"
Напад на Вучића у Поточарима - Фото: Beta/AP
Напад на Вучића у ПоточаримаФото: Beta/AP

Спољнополитички аналитичар Хајрудин Сомун оцијенио је да је напад на премијера Србије Александра Вучића током комеморације у Поточарима хулиганство на нивоу "Исламске државе".

Он каже да је политички став који Вучић има према БиХ био за поштовање.

- Када се сусрео са мајкама Сребренице, видјело се да он има емотиван став и ништа од оног није се требало догодити. Није га требало спријечити да до краја обиљежи годишњицу и ода почаст жртвама - рекао је Сомун за "Дневни аваз".

Сомун је истакао да је инциденте увијек тешко спријечити, али с обзиром да је Вучићу бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић гарантовао безбједност, организација осигурања морала је бити интензивирана.

Политички аналитичар Аднан Хускић каже да се радило о катастрофалном пропусту оних који су били надлежни за безбједност делегације.

- Ко год је радио на процјени требало је да зна да би управо долазак Вучића могао изазвати инцидент. Мислим да је вријеме да неко да оставку због овог - оцијенио је Хускић.

Федерална телевизија објавила је да је током обиљежавања страдања у Сребереници било много безбједносних пропуста.

Ова телевизија наводи да је Дирекција за координацију полицијских тијела ограничила број полицајаца који смију бити унутар Меморијалног центра, а осигурање унутар њега препуштено је обезбјеђењу агенције "Секјуритас", чији је директор Мирсад Ћатић повремено ангажован на савјетничким позицијама члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.