latinica  ћирилица
14/07/2015 |  12:56 | Аутор: Вечерње новости

Чучњеви "топе" целулит

Ријешите се брзо „поморанџине коре“ једноставним и лаким вјежбама. Довољно је да одвојите 30 минута од три до четири пута недјељно да би наталожене масноће испод коже нестале са критичних регија на тијелу.
Вјежбање - Фото: Facebook
ВјежбањеФото: Facebook

Целулит који се најприје примјећује на задњици и задњем дијелу бутина, у блажој или израженијој форми, има скоро 98 одсто жена, старих и младих, мршавих и оних буцмастијих. Ако се на вријеме не реагује, масноће се таложе и на другим дјеловима тијела и када се накупе у количини да постану видљиве, кожа поприма неравнине које подсејћају на поморанџину кору.

Неке лоше животне навике, на првом мјесту кафа, цигарете, физичка неактивност, неправилна исхрана, али и генетика, играју веома важну улогу у настанку целулита. Пажљивим избором намирница и умјереним вјежбањем могу да се постигну задовољавајући резултати за кратко вријеме.

На јеловнику би требало да преовлађују риба, немасна меса, свјеже воће и поврће и производи од млијека са што мањим процентом масноће. Требало би уносити доста течности, прије свега воду и незаслађене чајеве. Витамини Ц и Е из свјежег воћа и поврћа побољшаће еластичност коже.

Умјерена физичка активност такође може да помогне у рјешавању овог проблема. Довољно је да одвојите од три до четири пута недјељно по 30 минута да би целулит нестао са критичних регија на тијелу.

Чучањ (plie)

Раскорачни став, стопала су нешто шире од обима кукова, и мало су окренута у страну. Савијте ноге у кољенима и спустите се у дубоки получучањ. У том положају задржите се неколико секунди и вратите у почетни положај. Урадите три серије од 10 до 15 понављања.

Искорак

Раскорачни став, ставите руке на бокове. Направите искорак десном ногом и спуштајте се на доле док десно кољено не буде под правим углом, а лијево на само неколико милиметара од пода. Вратите се у почетни положај одупирући се десном петом о под. Поновите вјежбу са другом ногом. Радите наизмјенично од 15 до 20 искорака. Ако хоћете да вјежбу учините тежом, у сваку руку узмите тег од пола или једног килограма.

Степеник

Станите испред степеника, који треба да буде у висини кољена, и подигните лијево стопало. Одуприте се петом лијеве ноге док се тијело потпуно не исправи и не будете стајали на једној нози на степенику. Вратите се полако назад тако да десна нога потпуно додирне под. Поновите неколико пута, а затим вјежбу урадите и са другом ногом.

Карлица

Лезите на леђа, руке су поред тијела, ноге савијене у кољенима. Подижите карлицу што више. Задржите се у овом положају двије-три секунде, и вратите се у почетни положај. Поновите 10-15 пута.

Затезање задњице

Лезите на леђа, савијте кољено лијеве ноге, а десну исправите и подигните у равни са натколеницом савијене ноге. Увуците стомак, раширите руке, одигните задњицу и покушајте што је дуже могуће да издржите у том положају. Поновите од седам до 10 пута са сваком ногом. Да би вјежба била тежа, умјесто да држите руке поред тијела, прекрстите их на грудима.

Подизање ноге

Клекните на под, подлактицама се ослоните на подлогу. Једну ногу савијте под углом од 90 степени и подигните тако да бутина буде паралелна са подлогом, и вратите је у почетни положај. Вјежбу поновите са сваком ногом по 10 пута.